Desktop - z jakich systemów korzystacie?

Jakim narzędziem wycinałeś te bzdury?

Win Toolkit

Działa wyśmienicie, a w necie jest sporo tutek, jak poprawnie przefastrygować Windows przy uzyciu tego narzędzia.

1 Like

Byłbym ostrożny wobec tego typu narzędzi

Też tak uważam. Trzeba uważać używając systemu operacyjnego Microsoftu :grinning:

A tak na serio. Istnieją open-source narzędzia do czyszczenia systemu z tego całego syfu :wink:

Dodasz 2 słowa, w jakim zakresie? Co masz na myśli?

No tool który podrzuciłeś jest zamknięty, nie wiadomo czy instaluje nowego backdoora ale niecertyfikowanego od Microsoftu

2 Likes

A podasz jakiś przykład?

W domu ubu, w pracy fedora.

I nawet nie jestem jakimś wielkim fanem ubu, ani nie uznaję go za najlepsze distro. Zwyczajnie przyzwyczajenia i w miarę spoko repo.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy na nixos nie przejść.

Ktoś mi ostatnio mówił, że manager paczek z nixos-a mozna uzywac na innych distrach, także na Ubuntu :eyes:

10 posts were split to a new topic: Dlaczego ktoś może nie chcieć korzystać z Ubuntu?

• Prywatnie: Fedora z GNOME
  • Służbowo: Pop!_OS z GNOME 42
1 Like

Można. Jest to popularne na SteamOS, ponieważ SteamOS jako dystrybucja atomowa nadpisuje zmiany użytkownika, które nie są w jego userspace, również instalowanie aplikacji spoza Flathub. Jeśli ktoś jednak potrzebuje coś czego w Flathub nie ma, to może użyć Nix :).

1 Like

I use Fedora 41 z Gnome, tak wyszło ostatnio, choć jak będę mieć czas to prawdopodobnie wrócę do Plazmy. Na poprzednim PC Fedora z Plazmą. W latach 2016-23 najdłużej przesiedziałem na Archu i też wspominam dobrze.

2 Likes

Nigdy mi KDE nie podchodziło, chyba ze zbytniego podobieństwa do windosowych okienek, ale współczesne KDE pewnie jest inne od momentu kiedy próbowałem tego DE, czyli jakieś 10 lat temu :smile: