Jakie to są “wiadome względy” odnosnie ubuntu?
Dla mnie to: stare paczki, powolność, i afair jakieś kontrowersje z prywatnością
No ogólnie w distro nie masz ograniczeń co do menedżera pakietów. Dla przykadu pacmana też możesz, a żeby nie być gołosłownym to, żeby zainstalowac devkitpro na innym distro niż arch, oficjalną metodą jest instalacja pacmana przez apta.
Dopóki nie masz konfliktów w plikach to jest ok. Natomiast z paczkami nixa jest tak, że one łatwo pozwolą ci unikać konfliktów plików bo nix ma własną strukturę katalogów dla oprogramowania.
A myślałem o przejściu na nixa ze względu na to, że repo jest większe niż np arch z całym AUR w sumie. Problem w tym, że nie wiem po co mi realnie deklaratywna konfiguracja systemu i izolacja softu między sobą co mnie trochę odstrasza od tego distro xD
Snap, zależność od Ubuntu Pro i wcześniej odwalali manianę np. inwigilacja polem wyszukiwania aplikacji, reklamy Amazona itd.
Po prostu to nie jest coś, co chciałbym mieć jako daily driver na swoim komputerze po tylu dziwactwach.
Nie kojarzę by była jakaś zauważalna różnica szybkości między ubuntu a innymi distro. W zasadzie to gdzie taką różnicę widziałem to clear linux zazwyczaj zostawiał inne distro w tyle.
“stare paczki” akurat dla mnie na plus. Stare w sensie minimalnie opóźnione. Już miałem kilkukrotnie sytuację, że coś w archu się popsuło bo za szybko wpadły zmiany do repo.
Problemy z prywatnością to jest jakiś argument, ale przyjmowałbym go tylko jakbym korzystał z basicowego ubuntu, tymczasem ja nawet snapd i apport wyłączam xD
Ok, ale to dotyczy nie dystrybucji a ich głównego DE (kiedyś). Raz, że to była jedna paczka w systemie, dwa, że lensami w unity mogłeś sobie zarządzać jak chcesz, a trzy, że wystarczyło mieć dowolne inne DE np gnome, kde lub xfce i ten problem cię nawet nie musnął.
A dlaczego o tym wspominam? Nie jestem fanem canonical, nawet ich nie lubię ze względu na to jak wszędzie pchają skaszanionego snapa, ale idąc tym tokiem rozumowania to np takie manjaro robiło (nie wiem czy dalej nie robi) gorsze rzeczy np miało preinstalowany zamknięty soft w userspace jak steam, vivaldi czy (jeśli dobrze pamietam) jakieś lewe pakiety biurowe:
https://www.reddit.com/r/ManjaroLinux/comments/p9yaia/why_steam_is_preinstalled_in_manjaro/
tego się nie spodziewałem. Jakim cudem mają większe repo?
Na kompie jednej z osób mentorowanych w Sealcode Ubuntu działało mega wolno. Z tego, co wnioskowałem, to Gnome był tam odpalony jako paczka Snapowa. Wtedy wysiadłem
Teraz snapy są dużo szybsze, niż kiedyś, ale niektóre snapy nadal używają starej wersji i potrafią się odpalać nawet 9 sekund. Dochodziło do tego, że ludzie szukali pomocy, jak przyspiszyć proces uruchamiana programów.
Zależy od zastosowania. Gracze raczej będą potrzebowali najnowszych łatek na sterowniki, a “zwykli” użytkownicy raczej będą potrzebowali starszych, ale dobrze przetestowanych paczek.
To, że Ty sobie go wyłączysz, nie oznacza, że 6 milionów użytkowników zrobi to samo.
Dokładnie tak. Ubuntu może też pakować kernel do snapa (xD). [dodatkowe źródło]
Pozwoliłem sobie wyróżnić tę nitkę jako osobny wątek
Za to miało super gui w postaci Unity, GNOME fajny ale to już nie to samo.
No tak, ale ja w tym widzę większy argument przeciwko distro typu manjaro, które wprost wrzucają własnościowy soft użytkownikowi.
Tego nawet nie wiem, snapy unikam szerokim łukiem.
Nie wiem, sam byłem zdziwiony, ale możesz sobie nawet sprawdzić ich bazę softu czy uda ci się znaleźć tam jakiś soft, który masz w archu a nie byłoby go w nixach:
https://search.nixos.org/packages
pacman -Sl | wc -l
14590
w AUR jest ~93500 paczek, czyli mamy ~108k paczek.
Nix mówi, że ma “ponad 100k”. Na pierwszy rzut oka ilościowo wygląda podobnie
Akurat jeśli chodzi o Ubuntu to nie jest jakieś złe, ale ostatnio spotkałem się z wieloma przypadkami, że Ubuntu nie działało poprawnie zaraz po instalacji, kiedy to nie było problemów z innymi dystrybucjami i jakoś tak omijam.
Ja tak omijam od czasów kiedy znikło Unity