Desktop - z jakich systemów korzystacie?

Temat wiele razy poruszany na grupce czatowej, myślę, że fajnie będzie zebrać to razem w jednym miejscu. Drodzy @patroni, z jakich systemów korzystacie na desktopach/laptopach?

U mnie właściwie wszędzie Arch + Gnome. Na NUC też arch bez środowiska graficznego (odpala Kodi w gbm). Na jednym lapku pracowym obowiązkowe Ubuntu :frowning:

Prywatnie Manjaro + GNOME :yellow_heart: służbowo MacBook Pro z M2 Pro :broken_heart:

Fedora Workstation 40 + GNOME. Staram się nie używać bleeding edge, bo lubię, jak mój komputer działa :smile: Wcześniej Ubuntu, ale z wiadomych względów przeniosłem się. Miałem podejście do Debiana, ale z drugiej strony (o ironio!) on ma zbyt stare paczki.

1 Like

Oj tak Debian zawsze w tyle, to Fedora zdecydowanie nowocześniejsza

Tak, ostatnio gdy sprawdzałem na Debianie najnowszy Firefox był w wersji 115 w repozytoriach :skull: Dla Archowca to był szok kulturowy

Wow 15 wersji do tyłu, nie myślałem, że to aż tak jest do tyłu :open_mouth:

LTS :smiley: Tam jakieś cuda się działy, chyba jakieś elementy grid layoutu nawet nie są tam zaimplementowane. Zabytek normalnie

1 Like

A to ciekawe, bo od wersji 70 "grid" | Can I use... Support tables for HTML5, CSS3, etc powinno działać

Noo o ile nie korzystasz z subgrida - "subgrid" | Can I use... Support tables for HTML5, CSS3, etc

Widzę wersję 71, czyli release 5 lat temu

A, faktycznie. Coś z layoutem nie działało, nie pamiętam, co :thinking:

A moze to był css nesting :eyes:

1 Like

o to prędzej!

Archowcy przestają oddychać jak przez 5 minut nie ma żadnej nowej aktualizacji xd

Witajcie, istoty z zaświatów :smiley: macOS i iOS :apple: ale staram się używać tak dużo aplikacji FOSS, jak tylko potrafię. Np. manager pakietów Homebrew to coś, co uwielbiam :beer:

1 Like

W macOS bardzo brakuje mi tillingu okienek obsługiwanych z klawiatury + przeskakiwanie do różnych uruchomionych apek za pomocą CMD+0-9, ogarniałeś może takie rzeczy?

ja mocno korzystam z gestów na gładziku, trzy palce do góry - podgląd wszystkich okien na ekranie, trzy palce w lewo-prawo - zmiana ekranu. i zwykle mam jedną apkę per ekran, bo na 13 calach inaczej się nie da IMO.

oprócz tego cmd+tab do przełączania między apkami, cmd+` do przełączania między oknami jednej apki

tiling wchodzi dosłownie za tydzień z nową wersją macOSa z tego co kojarzę macOS Sequoia: How Window Tiling and Snapping Currently Works - MacRumors no i raczej powinno się dać ustawić skróty klawiszowe do tego

OOO ja bez tego nie jestem w stanie korzystać z komputera xd

O tym czytałem, ale zdaje się być bardzo ubogie w tym co oferuje Linux i Windows

Na jednym Win10 z wykrojonymi bzdurami w stylu Cortana, sklep MS, telemetria. Na drugim MX Linux (tylko ciągle brak czasu, żeby w niego bardziej wniknąć).