Temat wiele razy poruszany na grupce czatowej, myślę, że fajnie będzie zebrać to razem w jednym miejscu. Drodzy @patroni, z jakich systemów korzystacie na desktopach/laptopach?
U mnie właściwie wszędzie Arch + Gnome. Na NUC też arch bez środowiska graficznego (odpala Kodi w gbm). Na jednym lapku pracowym obowiązkowe Ubuntu
Fedora Workstation 40 + GNOME. Staram się nie używać bleeding edge, bo lubię, jak mój komputer działa Wcześniej Ubuntu, ale z wiadomych względów przeniosłem się. Miałem podejście do Debiana, ale z drugiej strony (o ironio!) on ma zbyt stare paczki.
Witajcie, istoty z zaświatów macOS i iOS ale staram się używać tak dużo aplikacji FOSS, jak tylko potrafię. Np. manager pakietów Homebrew to coś, co uwielbiam
W macOS bardzo brakuje mi tillingu okienek obsługiwanych z klawiatury + przeskakiwanie do różnych uruchomionych apek za pomocą CMD+0-9, ogarniałeś może takie rzeczy?
ja mocno korzystam z gestów na gładziku, trzy palce do góry - podgląd wszystkich okien na ekranie, trzy palce w lewo-prawo - zmiana ekranu. i zwykle mam jedną apkę per ekran, bo na 13 calach inaczej się nie da IMO.
oprócz tego cmd+tab do przełączania między apkami, cmd+` do przełączania między oknami jednej apki
Na jednym Win10 z wykrojonymi bzdurami w stylu Cortana, sklep MS, telemetria. Na drugim MX Linux (tylko ciągle brak czasu, żeby w niego bardziej wniknąć).