Panowie, jakie znacie, lub używacie alternatywne systemy na telefony,
chodzi o postawienie maksymalnej zapory dla wszelkiego rodzaju śledzenia/inwigilacji użytkownika,
przykładowe systemy :
Czy ktoś z Was używa na codzień jakieś altarnatywy ?
Używałem przez kilka dni Lineage, ale ma jednak kilka wad, które sytuują go w drugiej kolejności,
czyli jako pierwszy telefon mam jednak wciąż stare Redmi z Miui (maksymalnie odguglowane),
a ten Lineage można używać jako drugi telefon..
Przez długi czas korzystałem z czystego LineageOS, ale teraz osobiście używam crDroid z Magiskiem. crDroid to fork LineageOSa dodający wiele funkcjonalności, możliwości customizacji wyglądu i innych pierdół
Tak, są takie które nie wstają bez sandboxowanych usług google play, dlatego mam dwa profile (główny bez google’a, drugi z dla paru apek dosłownie trzech: Lidl Plus, InPost oraz Revolut)
@mp77@74 sailfish os, postmarket lub ubuntu touch - ale jesli twierdzisz, ze lineage nie jest do uzytku, to te tym bardziej. pozostale customy wszystkie siedza na androidzie, wiec szkoda gadac.
@mp77 Bardzo długo używałem słuchawki (Poco F3) z Lineage OS. Miałem JEDNO zastrzeżenie: aparat w trybie kamery nie miał jednego z trybów. Wina sterowników od chińczyka który nie działał dobrze. Reszta bez zastrzeżeń. Nawet na LOS mogłem podpiąć po USB-OTG kilka urządzeń które nie działały na stockowym oprogramowaniu.
Teraz używam Motoroli edge 50 fusion i w sumie jedyny powód dla którego nie ma na niej Lineage OS to ... fakt że dla tej słuchawki nie ma żadnych nieoficjalnych buildów, ani od LOS, ani z żadnego innego miejsca.
brak możliwości ustawienia godzin off/on urządzenia (tak jak jest np. w MIUI),
wybieranie nr telefonu: np pamiętam 5 ostatnich cyfr nr telefonu do osoby, wklepuję te 5 ostatnich i dialer nie znajduje nic w książce, to poważna wada,
nie da się w dialerze przypisać wybranych osób do klawiszy “szybkiego wybierania”,
brak możlwiości wybrania na sztywno sieci orange w przypadku karty Play,
po wyciszeniu telefonu nie wibuje (ale to może jakiś sprzętowy problem),
w smsach brakuje czegoś takiego jak “szkice” , czyli jakieś standardowe formuły wiadomości.
@mp77 >Używałem przez kilka dni Lineage, ale ma jednak kilka wad, które sytuują go w drugiej kolejności< Mógłbyś sprecyzować? Może damy radę rozwiązać te problemy.
brak możliwości ustawienia godzin off/on urządzenia (tak jak jest np. w MIUI),
wybieranie nr telefonu: np pamiętam 5 ostatnich cyfr nr telefonu do osoby, wklepuję te 5 ostatnich i dialer nie znajduje nic w książce, to poważna wada,
nie da się w dialerze przypisać wybranych osób do klawiszy “szybkiego wybierania”,
brak możlwiości wybrania na sztywno sieci orange w przypadku karty Play,
po wyciszeniu telefonu nie wibuje (ale to może jakiś sprzętowy problem),
w smsach brakuje czegoś takiego jak “szkice” , czyli jakieś standardowe formuły wiadomości.