Systemy alternatywne do Androida & iOS na telefony

Panowie, jakie znacie, lub używacie alternatywne systemy na telefony,
chodzi o postawienie maksymalnej zapory dla wszelkiego rodzaju śledzenia/inwigilacji użytkownika,
przykładowe systemy :

Czy ktoś z Was używa na codzień jakieś altarnatywy ?
Używałem przez kilka dni Lineage, ale ma jednak kilka wad, które sytuują go w drugiej kolejności,
czyli jako pierwszy telefon mam jednak wciąż stare Redmi z Miui (maksymalnie odguglowane),
a ten Lineage można używać jako drugi telefon..

3 Likes

Przez długi czas korzystałem z czystego LineageOS, ale teraz osobiście używam crDroid z Magiskiem. crDroid to fork LineageOSa dodający wiele funkcjonalności, możliwości customizacji wyglądu i innych pierdół

Ja korzystam z GrapheneOS od paru lat, wcześniej LineageOS + microG

crDroid, ciekawe..

tylko czemu w ich logo jest okultystyczne oko Ra ?

czy pojawia się przy starcie, czy restarcie tego systemu ?

W FAQ mają napisane:

Dlaczego „oko”, a nie coś innego?

Nasze logo z „okiem” jest z nami od samego początku! Powstało na podstawie rysunku dziecka założyciela.

Tak, pojawia się jako animacja bootowania

1 Like

"Ja korzystam z GrapheneOS od paru lat, wcześniej LineageOS + microG”

czy działają Ci wszystkie apki androidowe na tym Graphenie ?

Tak, są takie które nie wstają bez sandboxowanych usług google play, dlatego mam dwa profile (główny bez google’a, drugi z dla paru apek dosłownie trzech: Lidl Plus, InPost oraz Revolut)

W temacie

1 Like

Jakie wady napotkałeś?

Ja jestem codziennym użytkownikiem Lineage’a od lat btw

@mp77 używam na co dzień Sailfish, no działa

1 Like

@mp77 @74 sailfish os, postmarket lub ubuntu touch - ale jesli twierdzisz, ze lineage nie jest do uzytku, to te tym bardziej. pozostale customy wszystkie siedza na androidzie, wiec szkoda gadac.

@PogoHandshake @mp77 jaki telefon?

@r4f4l @mp77
Xperia 10 iii

@mp77 Bardzo długo używałem słuchawki (Poco F3) z Lineage OS.
Miałem JEDNO zastrzeżenie: aparat w trybie kamery nie miał jednego z trybów. Wina sterowników od chińczyka który nie działał dobrze.
Reszta bez zastrzeżeń. Nawet na LOS mogłem podpiąć po USB-OTG kilka urządzeń które nie działały na stockowym oprogramowaniu.

Teraz używam Motoroli edge 50 fusion i w sumie jedyny powód dla którego nie ma na niej Lineage OS to ... fakt że dla tej słuchawki nie ma żadnych nieoficjalnych buildów, ani od LOS, ani z żadnego innego miejsca.

1 Like

tak na szybko co pamiętam ;

• brak możliwości ustawienia godzin off/on urządzenia (tak jak jest np. w MIUI),

• wybieranie nr telefonu: np pamiętam 5 ostatnich cyfr nr telefonu do osoby, wklepuję te 5 ostatnich i dialer nie znajduje nic w książce, to poważna wada,

• nie da się w dialerze przypisać wybranych osób do klawiszy “szybkiego wybierania”,

• brak możlwiości wybrania na sztywno sieci orange w przypadku karty Play,

• po wyciszeniu telefonu nie wibuje (ale to może jakiś sprzętowy problem),

• w smsach brakuje czegoś takiego jak “szkice” , czyli jakieś standardowe formuły wiadomości.

Na jakim telefonie masz Sailfish ?

@mp77 Na pierwszym miejscu bezdyskusyjnie będzie GrapheneOS (jeśli masz Pixela).
https://wolnoscwkieszeni.pl/grapheneos-taki-powinien-byc-android/

Jeśli nie, to w następnej kolejności LineageOS, najlepiej bez Google - tak, da się tak żyć ;) Masz spis aplikacji nie wymagających usług Google:
https://wolnoscwkieszeni.pl/uwolnic-smartfona-aplikacje/

SailfishOS jest ciekawym systemem, ale dostępnym na małą ilość telefonów (chyba tylko kilka Xperii)

PostmarketOS polecam póki co odpuścić głównie dlatego, że nie jest wystarczająco stabilny do codziennego używania.

1 Like

@mp77
>Używałem przez kilka dni Lineage, ale ma jednak kilka wad, które sytuują go w drugiej kolejności<
Mógłbyś sprecyzować? Może damy radę rozwiązać te problemy.

tak na szybko co pamiętam ;

• brak możliwości ustawienia godzin off/on urządzenia (tak jak jest np. w MIUI),

• wybieranie nr telefonu: np pamiętam 5 ostatnich cyfr nr telefonu do osoby, wklepuję te 5 ostatnich i dialer nie znajduje nic w książce, to poważna wada,

• nie da się w dialerze przypisać wybranych osób do klawiszy “szybkiego wybierania”,

• brak możlwiości wybrania na sztywno sieci orange w przypadku karty Play,

• po wyciszeniu telefonu nie wibuje (ale to może jakiś sprzętowy problem),

• w smsach brakuje czegoś takiego jak “szkice” , czyli jakieś standardowe formuły wiadomości.

@PogoHandshake @mp77 Mam taki sam, też myślę o sailfishu.