Systemy alternatywne do Androida & iOS na telefony

@mp77 przegapiłem, xperia 10 iii

@mp77 LineageOS i GrapheneOS chyba najbardziej nadają się na pierwszy telefon. Nie trzeba instalować na nich usług Google ani sklepu Play, ale wtedy funkcjonalność niestety będzie ograniczona. Na LineageOS można wybrać różne paczki gapps zawierające mniej lub więcej googlowych rzeczy. Z kolei na GrapheneOS usługi Google instalują się do piaskownicy, gdzie mają ograniczony dostęp do systemu. Można też mieć kilku użytkowników, a usługi Google zainstalować tylko na jednym z nich.

1 Like

@mp77 Co do aplikacji Telefon/Wiadomości: większość alternatywnych systemów używa domyślnych aplikacji z AOSP, czasem nieco zmodyfikowanych. Zamiast nich można zainstalować alternatywy z F-Droida lub Sklepu Play. Polecam np. otwartoźródłową serię apek Fossify (fork serii Simple Apps, która sprzedała się podejrzanej firmie).

1 Like

@mp77

Odnośnie godzin on/off masz na myśli funkcję "nie przeszkadzać" czy całkowite wyłączenie telefonu? To pierwsze można bez problemu ogarnąć na LineageOS.

Jeśli czegoś nie znajdziesz w stockowym dialerze, zawsze możesz zainstalować sobie inny z f-droida jak wspomniał @elgregor

Istnieje standardowa opcja ręcznego wyboru sieci. Może jest jakiś specyficzny problem z modelem telefonu, lub może problemem jest starsza wersja LineageOS

Wibracje muszą działać. Masz standardowe profile: cichy, wibracje i dzwonki

W przypadku smsów jest podobnie jak z dialerem, odsyłam do f-droid :)

chodzi o całkowite wyłączenie telefonu,
lub chociaż restart o zadanej godzinie,
próbowałem dialer fossify, ale nie da sie na nim odrzucić połączenia smsem,
ręcznego wyboru sieci nie znalazłem..
smsy fossify również nie mają “szkiców”

znalazłem to na wersji Line 18.1

Taki feature raczej jest na każdym lineage z dual sim

Dołożę jeszcze braki w Lineage :

• brak możliwości włączenia/wyłączenia przekierowania połączeń głosowych (podstawowa cenna funkcjonalność)
  • brak możliwości włączenia/wyłączenia połączeń oczekujących,
  • brak możliwości włączenia ponownego wybierania nr tel.
    Jeśli ktoś z Was znalazł u siebie taką funkcję, to proszę o info :slight_smile:

Nie mam pod ręką żadnego LOS na ten moment, ale z xda developers:

go to Settings in dialer
then Calling accounts
then select your sim card
then GSM call settings
then call forwarding

wow, potwierdzam, jest :slight_smile:

ukryte, ale jest, dzięki Arek za podpowiedź :slight_smile:

A ja mam pytanie. Ostatnio zaczęłem zwracać uwagę na prywatność. Po 15 latach używania telefonów na androidzie (nie miałem nigdy appla) kupiłem Huaweia (też na androidzie ale bez usług google) - nie, nie, czekajcie, chodziło o to żeby się odgooglować - oduzależnić od usług google własnie. Zmieniłem maila. I będę chciał ew usunąć moje konto google i gmaila które miałem chyba ze 20 lat.
Potem chciałem przejść na coś nie wiem europejskiego albo pixela z GrapheneOS.
Ale tak sobie myślę - na dniach przestały mi działać płatności zbliżeniowe blikiem przez apkę mbanku. Po restarcie śmigają ale na nacie ludzie mi powiedzieli że mbank blokuje telefony Huawei od nowego roku - czy to prawda nie wiem. ale coś może być na rzeczy (wiadomo Chiny te sprawy, chociaż w sumie nie wiadomo - co za różnica że system od amerykanów dobry a wszystko inne be no ale).

I wkurza mnie jako użytkownika mobywatela, apek bankowych itp decydowanie na duopol Apple/Google? na innych systemach albo apek nie ma albo co chwilę przestają działać i trzeba robić jakieś ewolucje. Google już tak uzależniło wszystkich ludzi i apki że no nie wiem co o tym myśleć

Fajny artykuł do poczytania: https://www.ciemnastrona.com.pl/cyfrowy_feudalizm/2025/06/05/mobywatel-problemy.html

Ja wiem że mając apkę bankową, mobywatela i chcąc normalnie płacić ibez robienia żadnych kombinacji po prostu musiałbym kupić certyfikowane urządzenie z Androidem i zaprzedając duszę (dane) diabłu. Ale ktoś choć trochę szanuje swoją prywatność no to mu rzucają kłody pod nogi…

Mogę kupić pixela z Graphene ale tu też są listy apek które działają i które średnio działają i podejrzewam że z dnia na dzień google może wymyślić jakąś nową certyfikację, banki za nim polecą a nam pozostanie kombinowanie…

Sorki za ten przydługi post ale nie widziałem gdzie to napisać a na to forum (?) natrafiłem przed chwilą i idę czytać dalej

1 Like

Cześć, witamy na forum! Podzielam Twój sentyment w dużej części. Póki nie ma regulacji zakazującej dużym instytucjom utrwalanie duopolu Apple/Google, ja decyduję się ostać przy LineageOS. Jak jakaś aplikacja przestanie działać na nim (np. Revolut), to po prostu zamykam tam konto i sayonara.

1 Like

Raczej nie spotkałem wiele aplikacji które by nie działały na GrapheneOS, w moim przypadku to jedynie Lidl Plus oraz InPost.

Lidl to akurat dobrze że nie działa :wink: (germańskie, wrogie Polakom markety),

Kuba, czy Revolut działa Ci normalnie i bez problemu na Lineage ?

u mnie nie działa Orlen Vitay i myToyota (na Lineage)

Nie, nie działa i nie działa również na GrapheneOS od pewnego czasu.

offtop, ale w moim mieście nie praktycznie żadnych polskich sklepów za wyjątkiem Dino, którego asortyment mi nie odpowiada, a małe tzw. osiedlowe sklepiki zniknęły przez zielonego płaza i inne dyskonty :stuck_out_tongue:

i to jest nasz dramat, nie ma już nic polskiego,

i Polacy na to pozwolili, wrogie przejęcie naszej ziemi bez jednego wystrzału..

nawet tankując na Orlenie kasa dziwnym sposobem “wypływa” z nie-naszego już kraju.

Mam odmienne zdanie, ale ok nie idźmy dalej w tym kierunku, bo to nie jest forum polityczne :slight_smile: