Skąd czerpiecie informacje?

W czasach, gdy Google i ogólnie wyszukiwarki są gorsze (i wszędzie wpychają nam “AI”, nawet ecosia), serwisy informacyjne ciągle stosują clickbaity, fora zniknęły przez grupy FB…
W jaki sposób czerpiecie informacje, z jakich źródeł?

Sam dopiero odbudowuję swój RSS, po kilku latach detoksu informacyjnego :wink:

1 Like

Dzień codzienny - radio analogowe (Polskie radio 24). Gazety papierowej 20 lat na oczy nie widziałem, Jak szukam coś z IT, to Plexerity Pro (mam Magenta :wink: no i stackoverflow…

1 Like

Osobiście perplexity.ai. Zaleta jest taka, że nie halucynuje, tylko wyszukuje strony i je dosłownie cytuje dając link do źródła.

Z Google dawno nie korzystałem.

Do kwietnia w aplikacji T-Mobile można odebrać wersję PRO. Ja kupiłem starter za 5 zł w żabce, zarejestrowałem przy kasie, odebrałem kod i nara :smiley:

1 Like

Moim głównym interfejsem na świat informacji wszelakiej jest RSS. Mam tam zapięte w sumie z 250 źródeł, w tym dużo kanałów youtube (z powodu działających RSSów jeszcze się nie obraziłem całkowicie), portali eksperckich, blogów, podkastów, kilka serwisów newsowych, jakieś urzędy. Jak mi się jakiś RSS nie podoba, to piszę gównoskrypt w PHP, który robi bezczelny scrapping. Kiedyś planuję postawić sobie własny FreshRSS.

W niektórych przypadkach muszę korzystać z Facebooka, bo niestety są nadal ludzie/instytucje, które używają FB jako jedynej formy publikacji informacji, ale udało mi się wywalić reklamy, zachować chronologię, widzieć tylko moje suby, i posty “znikają”, tzn. po jakimś czasie widzę komunikat “nie ma dzisiaj więcej postów” czy coś.

Jedyny problem jaki mam, to że czasami nie jestem w stanie przejeść tego wszystkiego :smiley:

1 Like

Bezpośrednio z YouTube? Mnie tutaj przeszkadzało, że w jeden RSS wrzucają i zwykłe nagrania i “shorty”, bez żadnego rozróżnienia…
Ale z pomocą przychodzi Invidious, który udostępnia oddzielne feedy :slightly_smiling_face:

Może się skuszę i też spróbuję tego sposobu :slightly_smiling_face:

Mam postawionego https://miniflux.app/ i tam zbieram różne rzeczy z RSSów

2 Likes

Kanały RSS, a tam różnego rodzaju blogi i starannie wybrane strony internetowe agencji dziennikarskich (głównie zagranicznych) podających na bieżąco informacje ze świata.

i wszędzie wpychają nam “AI”

Peekr nie wpycha ejajów; to nawet nie jest w moim interesie. Może jakość wyników czasami pozostawia wiele do życzenia, ale przynajmniej indeks niezależny.

1 Like

Nie znałem, sprawdzę :slightly_smiling_face:
W temacie wyszukiwarek, kiedyś nawet płaciłem za kagi.com, ale przestałem, gdy nie mieli dla mnie wyników wyszukiwania :smiley:
Byłem z nimi praktycznie od początku i na bieżąco blokowałem śmieciowe domeny typu wp czy onet - okazało się, że bez tych śmieci kagi nie znajdował innych wyników…

@mateusz @arek @oliwier.jaszczyszyn macie ochotę podzielić się swoimi kanałami RSS? Jak nie, to spoko :slightly_smiling_face:

Póki co mam:

1 Like

4 posts were split to a new topic: Przyszłość projektu Peekr

Dużo biorę z news.ycombinator.com. I jeszcze z https://szmer.info/.

A tak to lista 291 kanałów RSS :sweat_smile:

Clue to jest zacząć od agregatorów treści, jak właśnie HN albo Szmer. Potem jak widzę ciekawy post, to subskrybuję blog autora tego posta RSS-em