Po długim czasie korzystania z Google one doszedłem do wniosku, że po pierwsze jest to za drogie rozwiązanie, bo drugie chce się uwolnić od tej korporacji, po trzecie nextcloud jest lepszą alternatywą i trzeba dać mu szansę.
Niestety nie jestem w stanie postawić fizycznego serwera u siebie w domu, dlatego zdecydowałem się na hosting, poszukałem ofert i najbardziej sensowna wydała mi się ta od cal, wykupiłem 2T powierzchni dyskowej w chmurze i płace połowę tego co w Google za tą samą pojemność.
I tak oto zaczęła się moja przygoda z nextcloud, który ma być chmurą rodzinną, zapewniając dostęp do plików i innych aplikacji nie tylko mi ale też innym użytkownikom. Natomiast nie jestem w stanie znaleźć sensownego poradnika dla nowych użytkowników, takiego który poprowadzi mnie w prosty i przyjazny sposób przez wszystkie ustawienia i możliwości jakie daje nextcloud.
Dlatego chciałbym zapytać czy może ktoś zna taki poradnik? Albo byłby w stanie mi pomóc w tym aby taki serwer skonfigurować tak by spełniał swoje zadanie, bądź nauczyć mnie jak to zrobić?