Otwieramy forum! + ActivityPub

Otwieramy nasze forum! Od teraz tworzenie postów i wątków jest dostępne dla wszystkich zainteresowanych :wink: Zapraszamy do udziału w dyskusjach oraz wrzucania nowych pomysłów i pytań :raised_hands:

Forum ma włączoną obsługę ActivityPub, więc możecie obserwować dyskusje za pomocą aplikacji Fediwersowych ⁂ :heart:

Więcej o Fediverse przeczytacie tutaj: Co jeśli nie Facebook, Instagram i reszta? Fediverse!

Możecie obserwować konta fediwersowe opisane poniżej. UWAGA! odpisywanie z np. Mastodona na posty z Forum (jeszcze?) nie jest zaimplementowane w pluginie do ActivityPub. Odpowiedzi z Fedi nie będą widoczne na forum :frowning: Ale odpowiedzi na Forum będą widoczne na Fedi

Integracja z ActivityPub jest jeszcze trochę niestabilna - musieliśmy sforkować plugin do Discourse’a, aby wszystko kliknęło. Postaramy się go zupstreamować, aby inne instancje też mogły korzystać z tych zmian. Prosimy o wyrozumiałość, jeżeli pojawią się jakieś czkawki na styku Forum i Fediversum - pracujemy nad tym :slight_smile:

5 Likes

To chyba jednak działa z tego co widzę, ale nie wiem jak wymusić, aby post z forum zobaczyć na Mastodonie. @kuba Ty chyba masz na to jakiś trick?

Którego posta chcesz wymusić widoczność? Kliknę co trzeba :slight_smile:

Chyba problem jest taki, że utworzyłeś ten wątek w podkategorii selfhosting, a ta się nie federuje, niestety zmiana topic na główną kategorię nie rozwiązuje problem, może @kuba będzie miał solucje na to

Ugh, tak, niestety AP trzeba ustawiać dla każdej kategorii osobno - i to się tyczy także subkategorii :person_facepalming:

Wychodzi tutaj fakt, że integracja z AP w Discourse zrodziła się po to, aby dwie instancje Discourse’a mogły gadać ze sobą. Trochę nie radzi sobie z podejściem “chcemy być częścią szerszego fediwersum”, bo jest dużo manualnej roboty.

Może zamiast podkategorii powinniśmy robić tagi? Jedna kategoria: pytania techniczne i tag #selfhosting? :thinking: cc @arek @cichy1173

Mogę przenieść wątek do głównej kategorii, nadać mu taga i wtedy opublikować na AP. Brzmi jak plan?

1 Like

Jeśli rozwiązanie problemu tego wymaga, to chyba tak :slight_smile:

2 Likes

@cichy1173 wątek opublikowany. Niestety z tego co widzę, AP na Discourse nie ma jeszcze wsparcia doa WebFingera, więc nie jestem w stanie wysłać linka do postu na AP. Ale jest widoczny na moim koncie na fedi: https://toot.kuba-orlik.name/@cichy1173@forum.internet-czas-dzialac.pl/114864450220692391

Edit: zadałem pytanie na forum Discourse: https://meta.discourse.org/t/webfinger-support-for-particular-topics/374534

Udało się podać dalej dzięki Twojemu podaniu dalej

2 Likes

Podałem dalej z icdowego konta Masto :slight_smile:

https://mastodon.internet-czas-dzialac.pl/@cichy1173@forum.internet-czas-dzialac.pl/114864450197102581

No i kurcze takie linki też nie działają, nie mogę ich wkleić sobie w wyszukiwarkę. To duży brak w tym pluginie. Mam nadzieję, że to rozwiążą wkrótce (a jak nie, to może trzeba będzie zrobić bounty na to)

@kuba możesz powiedzieć gdzie i jak publikować tutaj posty żeby były na Fedi dostępne?

czy masz dostęp do takiej funkcji?

1 Like