Witam.
W ramach integracji i wymiany informacji w tym skupisku osób odpalam ogólny wątek gdzie możemy luźno wymieniać się postami dot. seflhostingu poprzez opisywanie swoich rozwiązań, historii czy poprzez udostępnianie ciekawych nowości znalezionych w sieci “Internet”. To może ja zacznę.
Wstępnie
Zainteresowanie selfhostingiem “zaatakowało” mnie z trzech stron. Pierwszym źródłem pchnięć był taki podcast, może kojarzycie, nazywa się Internet. Czas działać!
. Prowadzący mówili o systemie Yunohost ułatwiającym selfhosting. Drugim źródłem pchnięć był kolega ze studiów, który miał swojego NAS-a oraz Home Assistanta. Trzecie źródło to była chęć korzystania z CalDAV do synchronizacji tasków z tasks.org. Dlatego też zanim zacząłem hostować “świadomie”, miałem VPS Ubuntu w Linode z Nextcloudem ale praktycznie nic wtedy nie ogarniałem.
Ścieżka sprzętowa
Zaczęło się od Raspberry Pi 3B+, na którym zainstalowałem Yunohost. Poznałem wtedy sporo ważnych aplikacji, z których korzystam do dzisiaj, np. Hedgedoc. Szybko jednak poczułem brak większej wydajności. Wtedy właśnie używane Mini PC zaczynały być tanie i dobre i za bodajże 800 zł kupiłem HP 800 z i5-6500t, na którego przeniosłem Nextclouda i kilka innych aplikacji. Następnie przeprowadziłem się i do tego doszedł rabbit hole w postaci Home Assistanta, a wcześniej wspomniane Raspberry Pi 3B+ teraz wykorzystywałem do Pi-Hole i VPN-a.
Udało mi się znaleźć jakiś
neofetch
z Raspberry
Po kilku miesiącach pojawiła się opcja przesiadki na znacznie wydajniejszy Asrock X300 z Ryzen 5 5700G. W tym komputerze mam więcej miejsc na dyski, dlatego też mam tutaj dyski 2.5" HDD w raid1 na zdjęcia i inne dane, mam też dodatkowy dysk na multimedia do Jellyfina. Z tego komputera jako serwera korzystam do dzisiaj i jest to najwydajniejszy sprzęt tego typu w moim zasobniku. Sprzęt pracuje dalej pod kontrolą Yunohost (teraz v12) ale przygotowuję się do migracji.
Komputer GMKTec z N100
Do migracji na inne rozwiązanie aplikujące IaaC. Dlatego też w moim zasobniku pojawił komputer GMKTec z Intel N100 (popularny wybór) w celu nauki Terraforma (a raczej OpenTofu) w połączeniu z Proxmoxem w oparciu o własne moduły i skrypty. Póki co, repozytorium na Codeberg rośnie sobie powoli.
Fragment kodu HCL
Dodatkowo mam VPSy w Mikrus i kilka rozwiązań w Scaleway. Po drodze za drugie mini pc “robił” u mnie Xiaomi Mini PC, ale ten sprzęt zmienił swoją rolę jako zapasowy komputer desktopowy. Mam też Orange Pi Zero 2, który zawsze pełnił rolę serwera, ale z różnymi aplikacjami, aktualnie serwuje cups oraz Adguard Home. Wykorzystuję także storagebox w Hetzner (do backupów) oraz mam router ASUS z OpenWRT.
Beszel
Aplikacje
Kilka aplikacji już zdradziłem, ale postaram się wymienić w punktach jak największą liczbę tych, którą używam.
Hostowane przeze mnie:
- Nextcloud - baza dla kalendarzy, tasków, kontaktów, plików, zdjęć, tablic kanban i dokumentów. Nie wykorzystuję pełnego potencjału ale bardzo cenię sobie ten kombajn.
- Adguard Home - blocker reklam oparty o DNS. Cała konfiguracja i sposób zarządzania na trzech node’ach udostępniłem tutaj: https://codeberg.org/cichy1173/adguard-home-cm-repository
- HedgeDoc - lekka aplikacja do notatek markdown. Trochę brakuje w niej tree view czy folderów, ale cieszy szybkością, wygodą, prostotą i opcją kooperacji i publikacji zawartości dla innych.
- Home Assistant - kombajn do smart home i nie tylko. Wykorzystuję tylko fragment możliwości ale jest to ważny element życia codziennego.
- Beszel - proste narzędzie do monitoringu i alertów. Podobne do Zabbixa ale znacznie prostsze.
- Overleaf - korzystam mniej, ale sobie cenię. Jest to kooperacyjny edytor LaTeX.
- Uptime Kuma - narzędzie do pingania wybranych hostów/stron itd. i alertowania w razie downtime’u.
- Wallabag - używam już nieco mniej, ale jest to zamiennik do Pocket, pozwala zapisywać artykuły na później.
- Jellyfin - narzędzie do streamowania swojej biblioteki multimediów. Taki własny Netflix.
- Lubelogger - taka cyfrowa książeczka serwisowa dla samochodów. Całkiem fajne narzędzie.
- RabbitMQ - Broker MQTT dla urządzeń Smart i nie tylko.
- Homebox - narzędzie do tworzenia inwentarza sprzętów. Niestety, od jakiegoś czasu nie używam i nie uzupełniałem zawartości.
- Silverbullet - aplikacja do notatek Markdown z obsługą skryptów. Na razie się na nią nie przesiadłem.
- Pinchflat - ma kilka zastosowań, ale ja tę aplikację wykorzystuję do przerabiania filmów YouTube na podcasty audio słuchane w AntennaPod.
- Hoarder - apka, w której zapisuję jakieś linki czy obrazki na później.
Niehostowane przeze mnie, ale dostępne do hostingu:
- Mealie - hostuje kolega. Narzędzie do zapisywania przepisów kuchennych.
- Codeberg, czyli Forgejo - git forge, zamiennik Githuba. Bardzo dużo ostatnio korzystam z tego narzędzia, włącznie z Forgejo Actions na moim własnym runnerze, hostowanym na Proxmox.
- Bitwarden i Bitwarden Secret Manager - korzystam z oficjalnej instancji. Znany i lubiany password manager.
- Telegram - tego akurat hostować się nie da, ale używam botów Telegrama w automatyzacjach i alertingu.
A jak to wygląda u Was?