Notatki, knowledge management - jak zarządzacie swoją wiedzą?

Otwieram wątek, który tutaj może ciekawie się rozwinąć.

Jak zarządzacie swoją wiedzą, notatkami, dokumentacją itd?

Interesują mnie wszelkie szczegóły, w tym:

• Z jakich narzędzi korzystacie i dlaczego?
  • Jak korzystacie z tego danego narzędzia? – czego szukaliście, jaki jest Wasz schemat korzystania, jak zarządzacie, kategoryzujecie notatki i inne informacje?
  • Co jeszcze testowaliście, ale postanowiliście na tym nie osiadać na dłuższą metę?
  • Czy z tego rozwiązania korzystacie prywatnie, w pracy czy może tu i tu?

Cel wątku

Mamy tutaj ciekawy przekrój osób, których w większości łączy chęć korzystania z fajnych narzędzi, często nawet selfhosted. Wiem, że wielu z Was pracuje w takich miejscach, gdzie porządkowanie wiedzy jest wręcz wymagane. Chciałbym się więc dowiedzieć o tym nieco więcej, również z powodów dosyć egoistycznych, bowiem szukam nowych rozwiązań.

Krótko o mnie

Aktualnie notatki staram się (a przynajmniej próbuję) trzymać notatki w HedgeDoc. HedgeDoc zachęca mnie bardzo szybkim działaniem, prostym interfejsem, wsparciem dla Markdown oraz genialną funkcją udostępniania i kooperacji (więcej dowiecie się >>z tego artykułu<<).

Jednakże jego struktura sprawia, że wolę tam trzymać coś na wzór artykułów, niż takich krótkich notek, snippetów itd. Aktualna wersja HedgeDoc nie oferuje funkcji folderów czy innej implementacji katalogów. Są tylko tagi, po których faktycznie można cokolwiek filtrować, ale to nie jest do końca to, co potrzebuję. Może to być spore utrudnienie, przez co właśnie traktuję HedgeDoc jako miejsce tylko do notatek, a raczej takiej kanwy, którą chcę komuś udostępnić.

Zalety te sprawiają, że do wielu czynności HedgeDoc nadal będzie u mnie na pierwszym miejscu, jednak takie typowe notatki, krótkie informacje czy snippety będę musiał zacząć trzymać gdzieś indziej.

Co próbowałem?

Całkiem sporo narzędzi, które się jednak nie sprawdzały. Nextcloud Notes to zbyt proste rozwiązanie i przyznam, że mało wygodne. Ograniczyłem się do trzymania tam tylko list zakupowych. Próbowałem też Nextcloud Collectives, gdzie zestaw funkcji jest ciekawy i nawet pokrywa się z HedgeDoc (w jakimś tam stopniu), ale interfejs i edytor tekstu były daleko od ideału. Miałem też przygodę z Joplin, który wypełnia pewne moje wymogi, jakie sobie niedawno wyrysowałem (katalogi w formie drzewa, widok trzykolumnowy itd.) ale narzędzie wydało się dosyć ociężałe i niezbyt wygodne.

Aktualnie zamierzam testować Silverbullet – narzędzie właśnie co zainstalowałem na VM (mam gotowy cloud-init template jakby ktoś chciał :P) i ta aplikacja przekonuje mnie dostępem do queries i innymi “hakami” aczkolwiek pewnie minusy się znajdą.

A jak to wygląda u Was?

1 Like

Nie zarządzam :man_shrugging:

Robienie notatek nigdy mi nie podpasowało, natomiast z narzędzi kiedyś spodobał mi się Obsidian. Widzę, że w ciągu kilku lat bardzo się rozrośli, masa dostępnych pluginów i integracji.

Ja używam właśnie Obsidiana. Chociaż u mnie to jest trochę bardziej skomplikowane z różnych powodów (w tym zdrowotnych xD).

Bardzo długo szukałem jakiegoś rozwiązania do zarządzania zadaniami/projektami. Przetestowałem mnóstwo różnych aplikacji (łącznie z Jirą i Trello), ale wszystkie były niewystarczające.

Potem dowiedziałem się, że istnieje coś takiego jak Bullet Journaling, i zacząłem używać notesu, ale szybko okazało się to niewygodne. Jednak system na tyle mi się spodobał, że po prostu przeniosłem go pliku tekstowego. Tutaj też cierpiałem, bo jeden gigantyczny plik to był koszmar, codzienne scrollowanie na sam dół jeszcze gorsze, edytowanie na telefonie bolesne.

Gdzieś obok pojawił się problem gromadzenia losowych notatek w 50 różnych miejscach (Google Keep, Apple Notes, Google Docs, Stickies na macOS), tutaj też szukałem czegoś sensownego…

i po roku szukania natrafiłem na Obsidiana. Okazało się, że można go użyć do dosłownie wszystkiego. Obsidian ma np. świetną wtyczkę, która otwiera lub tworzy plik z datą w nazwie w formacie YYYY-MM-DD i ma dedykowany przycisk na interfejsie. Więc wziąłem sobie wszystkie doświadczenia z Bullet Journalingu, i przeniosłem je w całości do Obsidiana. I cyk, problem z planowaniem rozwiązany.

Tylko że tutaj jest jeszcze wtyczka Tasks, która pozwala np. na ustawianie dat dla zadań, czy budowanie dynamicznych list zadań w oparciu o proste query. Więc sobie zbudowałem system z podsumowaniami miesięcznymi, zadaniami odłożonymi na przeszłość, zaginionymi w czasie.

Z notatkami podobnie. Jeśli chodzi o wyszukiwanie, to używam zwykłego szybkiego “otwieracza” plików, tylko teraz inaczej nazywam pliki, np. plik, w którym mam notatki o domowym serwerze nazywa się “Self-hosting, serwer, homelab”, żebym nie musiał się zastanawiać jakim konkretnie słowem nazwałem plik, ani nie musiał używać wyszukiwarki.

I najpiękniejsza sprawa: wszystko siedzi na moim własnym systemie plików, pliki to najzwyklejszy Markdown.

2 Likes

Ja potrzebowałem zgromadzić notatki i czasem ilustracje do nich i w logiczny sposób je połączyć. Rzuciłem się na niestety niewygrzany projekt Anytype. Nieco może przekombinowany, ale wiele potrafiący. Przy czym w pewnej chwili nie pozwolił mi się dostać do notatek.
Teraz sprawdzam (to znaczy może to się wkrótce zadzieje) Joplin, którego synchronizację można ustawić na homelab’ie.

2 Likes

Z jakich narzędzi korzystacie i dlaczego?

Do zarządzania wiedzą, taskami i notatkami używam Emacsa z org-mode i org-roam:

• Jak korzystacie z tego danego narzędzia? – czego szukaliście, jaki jest Wasz schemat korzystania, jak zarządzacie, kategoryzujecie notatki i inne informacje?

Wprowadzam tam wszystko - moje zadania - jednorazowe i cykliczne, notatki, obserwacje, kontakty. Systemu na podstawie nadanych priorytetów, dat i deadline’ów przygotowuje mi codzienną agendę. Integruje się także z mailem za pomocą mu4e, dzięki czemu mogę przypinać do zadania wiadomości e-mail. Bardzo łatwo utrzymywać „inbox zero”, bo kilkoma kliknięciami ustawiam sobie taska “odpowiedzieć na tego maila (link)” i sobie to zdelegować na później.

Mam GTD inbox - mogę robić szybkie jednorazowe notatki za pomocą smartfona i każdego z moich kompów. One są syncrhonizowane do jednego katalogu. Codziennie przeglądam te szybkie notatki i je refine’uję, aby miały odpowiednie priorytety, daty, kategorie itp, i umieszczam w głównym pliku.

Na mobilce wprowadzam dane za pomocą OpenTasks. Syncrhonizuję je CalDAV-em. Mam mały skrypt, który pobiera je z serwera i tłumaczy na pliki .org, abym mógł nimi elegancko zarządzać z Emacsa. Czyli na smartfonie zbieram króciutkie notatki, a na komputerze potem umieszczam je w tym dużym pliku org po zrefine’owaniu.

• Co jeszcze testowaliście, ale postanowiliście na tym nie osiadać na dłuższą metę?

Próbowałem wekana, trello, gmail, taskwarrior

• Czy z tego rozwiązania korzystacie prywatnie, w pracy czy może tu i tu?

Z tego narzędzia korzystam do właściwie całego mojego życia :stuck_out_tongue: Pozwala mi koordynować te wiele prac których mam i wszystkie moje poboczne projekty i o niczym nie zapominać.

2 Likes