Otwieram wątek, który tutaj może ciekawie się rozwinąć.
Jak zarządzacie swoją wiedzą, notatkami, dokumentacją itd?
Interesują mnie wszelkie szczegóły, w tym:
- Z jakich narzędzi korzystacie i dlaczego?
- Jak korzystacie z tego danego narzędzia? – czego szukaliście, jaki jest Wasz schemat korzystania, jak zarządzacie, kategoryzujecie notatki i inne informacje?
- Co jeszcze testowaliście, ale postanowiliście na tym nie osiadać na dłuższą metę?
- Czy z tego rozwiązania korzystacie prywatnie, w pracy czy może tu i tu?
Cel wątku
Mamy tutaj ciekawy przekrój osób, których w większości łączy chęć korzystania z fajnych narzędzi, często nawet selfhosted. Wiem, że wielu z Was pracuje w takich miejscach, gdzie porządkowanie wiedzy jest wręcz wymagane. Chciałbym się więc dowiedzieć o tym nieco więcej, również z powodów dosyć egoistycznych, bowiem szukam nowych rozwiązań.
Krótko o mnie
Aktualnie notatki staram się (a przynajmniej próbuję) trzymać notatki w HedgeDoc. HedgeDoc zachęca mnie bardzo szybkim działaniem, prostym interfejsem, wsparciem dla Markdown oraz genialną funkcją udostępniania i kooperacji (więcej dowiecie się >>z tego artykułu<<).
Jednakże jego struktura sprawia, że wolę tam trzymać coś na wzór artykułów, niż takich krótkich notek, snippetów itd. Aktualna wersja HedgeDoc nie oferuje funkcji folderów czy innej implementacji katalogów. Są tylko tagi, po których faktycznie można cokolwiek filtrować, ale to nie jest do końca to, co potrzebuję. Może to być spore utrudnienie, przez co właśnie traktuję HedgeDoc jako miejsce tylko do notatek, a raczej takiej kanwy, którą chcę komuś udostępnić.
Zalety te sprawiają, że do wielu czynności HedgeDoc nadal będzie u mnie na pierwszym miejscu, jednak takie typowe notatki, krótkie informacje czy snippety będę musiał zacząć trzymać gdzieś indziej.
Co próbowałem?
Całkiem sporo narzędzi, które się jednak nie sprawdzały. Nextcloud Notes to zbyt proste rozwiązanie i przyznam, że mało wygodne. Ograniczyłem się do trzymania tam tylko list zakupowych. Próbowałem też Nextcloud Collectives, gdzie zestaw funkcji jest ciekawy i nawet pokrywa się z HedgeDoc (w jakimś tam stopniu), ale interfejs i edytor tekstu były daleko od ideału. Miałem też przygodę z Joplin, który wypełnia pewne moje wymogi, jakie sobie niedawno wyrysowałem (katalogi w formie drzewa, widok trzykolumnowy itd.) ale narzędzie wydało się dosyć ociężałe i niezbyt wygodne.
Aktualnie zamierzam testować Silverbullet – narzędzie właśnie co zainstalowałem na VM (mam gotowy cloud-init template jakby ktoś chciał :P) i ta aplikacja przekonuje mnie dostępem do queries i innymi “hakami” aczkolwiek pewnie minusy się znajdą.
A jak to wygląda u Was?