HedgeDoc - notatki Markdown z kooperacją

Wątek dedykowany HedgeDoc, lekkiej aplikacji self-hosted do tworzenia notatek markdown (i nie tylko) wraz z kooperacją.
Jak jeszcze pracowałem w ROOTBLOG, to napisałem recenzję: HedgeDoc - czyli nowoczesne pisanie wspólnych notatek z prywatnością

Próbowałem korzystać z tego, ale mi coś nie podeszło. Czy ta apka ma w ogóle folderowania notatek? Czym różni się od Joplina?

HedgeDoc uruchamiany jest w przeglądarce i jest nastawiony na publikowanie notatek, rozpowszechnianie oraz kooperowanie. Nie ma folderów, ale są tagi

Lubię, fajne narzędzie do wykorzystywałem podczas prezentacji na różnych spotkaniach offline :slight_smile:

Sprawdza się jako alternatywa do Google Docs w wielu przypadkach. Fajnie, że jest oparte o Markdown, nie trzeba się bawić w wysiwyg-owe tańce połamańce.

Jednej rzeczy, której mi BARDZO brakuje jest możliwość zostawiania komentarzy. Jeżeli by to dodali, to byłby Google Docs Killer

Ha, nawet możesz wrzucić css, html i jsa i robić turbo interaktywne prezki :fire:

Ja właśnie chcę sobie to postawić na własnym serwerze. Mikr.us-a wykupiłem do tego nawet maksa 3.5 :wink:

1 Like

Tzn? :smiley:

https://mikr.us/product/mikrus-3-5/

1 Like

Spokojnie da radę. Ja początkowo miałem Hedgedoc na Raspberry pi3B+ I z kolegami używaliśmy jednocześnie w kilka osób - zero problemów

2 Likes

Wiem, po prostu nie chcę tego na moim produkcyjnym VPS’ie stawiać, więc sobie wykupiłem Mikrusa, przy okazji mam tam ip v6 - a 3 porty wolne ipv4 to wystarczy…

1 Like

W Mikrusie można też wystawiać usługi na swoich domenach z użyciem Cloudflare Tunnels :face_with_peeking_eye: