InPost Air -- zamień Paczkomat w stację pogodową

Cześć. Znalazłem drobny, ale fajny projekt.

Geneza

Od jakiegoś czasu myślałem jakby tu ściągać dosyć trafne, prawdziwe dane związane z jakością powietrza, temperaturą i innymi danymi atmosferycznymi ze swojej lokalizacji. Aktualne dane z OpenWeather czy PirateWeather niezbyt mnie satysfakcjonowały, natomiast instalacja czujnika na balkonie to zawsze jakiś koszt lub narażenie się na błąd. Instalacja stacji pogodowej w mieście to też kiepska sprawa.

Wiedziałem, że automaty paczkowe Allegro udostępniają dane takie jak jakość powietrza, ale ani nie mam super blisko do takiego automatu, ani też nie znalazłem gotowego projektu pobierającego takie dane po API. Jak się jednak okazało, Paczkomaty InPostu robią dokładnie to samo, a do tego jest gotowa integracja do Home Assistant, która nazywa się InPost Air i pozwala pobierać dane pogodowe z najbliższego automatu.

Jak skorzystać?

Przede wszystkim, należy mieć dostęp do Home Assistant Community Store, czyli HACS.

Następnie należy wejść do HACS, kliknąć w trzy kropki w górnym prawym rogu i wybrać opcję dodania niestandardowego repozytorium. Jako URL wklejamy link: https://github.com/CyberDeer/InPost-Air a jako typ komponentu wybieramy Integracja. Potwierdzamy, a po chwili HACS pobierze dane o repo.

Teraz w HACS, w wyszukiwarce, znajdziemy integrację InPost Air, którą możemy zainstalować tak jak inne integracje w HACS - uwaga: po instalacji niestandardowej integracji należy zrestartować Home Assistant.

Teraz przechodzimy do panelu integracji i dodajemy nową o nazwie InPost Air. Podczas konfiguracji integracja zapyta nas o Paczkomat, z którego ma pobierać dane. Program sam znajdzie najbliższe Paczkomaty wokół lokalizacji HOME i pozwoli je wybrać. Co ważne, nie każdy automat paczkowy InPostu ma potrzebne sensory, zazwyczaj te starsze, bez dotykowego ekranu, takowych nie mają.

I to już, po chwili zaczniemy otrzymywać przeróżne dane, a są to:

• European Air Quality Index
  • Polish Air Quality Index
  • Humidity
  • PM 1
  • PM 10
  • PM 10 norm
  • PM 2.5
  • PM 2.5 norm
  • Pressure
  • Temperature

Jak to w Home Assistant, encje te możemy wykorzystać na dowolny sposób :slight_smile:

3 Likes

O już wiem co będę następne dodawał do HA. Szkoda tylko, że ostatnio HACS znika mi przy każdym updejcie HAOS.