Dodatkowe wtyczki oraz addony z HACS do HomeAssistanta

Co polecacie?

Poniżej lista rozszerzeń z HACS, z których korzystam:

• HACS (dodatkowe repo z rozszerzeniami)
  • Xiaomi Miot (integracja z chmurą Xiaomi, aby móc zintegrować się np. z nawilżaczem)
  • Pi-hole V6 Integration (integracja do nowego pi-hole’a, obecnie HAOS ma wsparcie do wersji V5)**
  • RPi Monitor Card (np. monitoring napięć RPi na którym jest odpalony HAOS)
  • InPost Air (integracja z paczkomatem, można wykorzystać dane z paczkomatu tj. temperatura czy jakość powietrza, przydatne przy różnych automatyzacjach, nie potrzeba mieć własnej stacji pogody wystarczy wybrać najbliższy paczkomat, więcej na temat konfiguracji opisał @cichy1173: InPost Air -- zamień Paczkomat w stację pogodową)

Wtyczki:

• File editor (edytor plików)
  • Get HACS (wtyczka do pobrania HACS)
  • OpenVPN Client (OpenVPN klient, tutaj dobry opis instalacji i konfiguracji dostępu do HomeAssistanta zdalnie za pomocą własnego VPSa Własny cloud dla Home Assistanta)
  • Syncthing (synchronizacja plików pomiędzy urządzeniami, za pomocą Syncthinga synchronizuje cykliczne backupy HAOS z moim VPSem)
  • Terminal & SSH (umożliwia mi zalogowanie się po SSH do HAOS + dodaje terminal w interfejsie HAOS)
1 Like

Ja mam takie:

• Better Thermostat - Integracja rozwijająca funkcje termostatów, pozwala na połączenie czujników temp z głowicami
  • mini-graph-card - minimalistyczny widget wykresów
  • Local Tuya - do kontroli urządzeń Tuya, aktualnie nie używam
  • Dreame Vacuum - do kontroli odkurzacza Xiaomi
  • Vacuum Card - Widget dla odkurzacza
  • Pirate Weather - prognoza pogody
  • PetKit - integracja dla urządzeń PetKit, w moim przypadku smart kuweta
  • Elegoo Printer - integracja dla drukarek 3D, w moim przypadku Centauri Carbon
  • InPost Air - InPost Air -- zamień Paczkomat w stację pogodową

Nie mam wtyczek, bo nie używam HAOS.

1 Like