Hosting – co polecać przyjaciołom, a co wrogom

Dziś znajoma zaatakowała mnie o świcie informacją w stylu “q*wa j**ny home.pl. Na co go zmienić?” Ma 2 skrzynki mailowe i stronę na Wordpress, z którą eksperci Home nie potrafią sobie od kilku dni poradzić.

Możecie polecić jakieś polskie hostingi (potrzeba faktura z PL), które charakteryzują się tym, że działają i że mają działający support?

1 Like

Do domen serdecznie polecam Spaceship (firma dziecko Namecheap).

Hosting strony może na jakimś tanim VPS z Serverhunter?

A hosting email raczej poleciłbym jakiegoś renomowanego dostawcę email, który pozwala na wpięcie customowej domeny, np. Proton

Zdecydowanie odradzam OVH – panel zbugowany (placeholdery zamiast tłumaczenia, ładuje 15 MB javascriptu), ceny nie są jakieś konkurencyjne, a support nie istnieje (iirc nawet trzeba wykupić pakiet Support Pro, żeby odpowiedzieli szybciej niż w 7 dni roboczych).

2 Likes

OVH jest makabryczne. Bez powodu odmówili znajomej zarejestrowania domeny, bo jak stwierdzili, nie wolno jej. I chuj.

Prawdę mówiąc trzymam swoje domeny w OVH, bo ciężko znaleźć taniej.

1 Like

Właśnie rzuciłem okiem na ceny domen w Spaceship i są naprawdę nieźli. A jak wygląda panel? Da się przeklikać strefy DNS, etc?

Używałeś ich hostingu współdzielonego? Masz jakąś opinię?

Jedną z fajniejszych rzeczy jest to, że wspierają Passkeys – moje konto dosłownie nie ma hasła – loguję się za pomocą FIDO2 :smiley:

Podsyłam kilka screenów z ich panelu:

Właśnie zauważyłem, że mają też hosting stron i email. Nie korzystałem jednak z ich usług w tym zakresie, więc się nie wypowiem o ich dzialaniu :smiley:
image

2 Likes

Home.pl zdecydowanie wrogom polecać :smiley:

OVH ostatnio jednemu z moich klientów nagle zmigrowało bazę danych na nową wersję, i cała apka się rozwaliła. Nie było opcji cofnięcia migracji. Funkcja pobrania backupu nie działa. Jest tragedia ><

Jeżeli chodzi o zwykły hosting (FTP+Domena) to już od dawna nie hostuję w ten sposób, więc wypadłem z obiegu

2 Likes

Jeżeli zwykły hosting to OVH nawet może być, pod warunkiem że użytkownik nie będzie zaglądał co się dzieje w panelu admina, do domeny nawet niewielki darmowy FTP dają.

Nazwę.pl też można

2 Likes

A czymś szczególnym zaszła Ci za skórę?

Ależ oczywiście :smiley:

Kiedyś słyszałem, że Jan Paweł II wypowiadał się na temat tej firmy która ma nazwę
"

• domeny za złotówkę, a potem odnowienie za 300 zł – ratowałem znajomą, która wpadła w ich sidła
  • bawią się w sieci telekomunikacyjne – nowi klienci mają tanio, a starszym (ponieważ łatwo nie uciekną) podwyższa się ceny
  • AuthINFO wydawane tylko pocztą tradycyjną :crazy_face:
  • płatne certyfikaty SSL za 100 zł rocznie. Nazywają to imponująco nazwaSSL Premium, podczas gdy ich CA to odnoga Certum (nazwa wydaje certyfikat na domenę, a potem Certum go podpisuje swoim CA).
  • 2FA to luksus i płatna usługa dodatkowa dla klientów Premium (Wayback Machine)
  • Support mają gorszy od OVH
  • Nie wysyłają emailów o wygasaniu usług, aby potem kosić użytkowników na karach za odnowienie po wygaśnięciu

"
~ JP2

Wszystko co wyżej usłyszałem od JP2 oczywiście, to nie są moje słowa (widzicie znaki " – to jest cytat oczywiście). Gdybym to ja napisał to bym się przyznał, rzecz jasna. Pisma przedsądowe proszę kierować do autora tych słów.

To ciekawe, bo ja podobne rzeczy słyszałem z ust Arafata.

Nigdy nie miałem okazji korzystać z nazwa.pl i biorąc pod uwagę ich wyczyny, raczej nigdy nie na to nie zdecyduję.
Oprócz wymienionych przez @xyz mamy też:

2 Likes

O ja, już nie raz byłem ostrzegany przed Nazwa.pl, ale nie wiedziałem, że aż tak bardzo idą z grubej rury :exploding_head:

Małe horror story o OVH - wiadomo, każdemu się może zdarzyć awaria, ale jakoś tak mi się skojarzyło z tym wątkiem :slight_smile:

https://lichess.org/@/Lichess/blog/post-mortem-of-our-longest-downtime/XAgG7jbd