Duża różnica w porównaniu do OVH?
£17.50 vs $15.50 (czyli ±£12).
Czyli ponad 30% taniej.
Smarthost - mam otwarty ssh na jakimś wysokim porcie, nawet mc mam dostępny - jest fajnie. Support przez WebChat nigdy mnie nie zawiódł - niewiele z niego korzystam, ale są sensowni.
Linux.pl, jeszcze się nie zawiodłem i jest darmowy let’s encrypt, choć niestety ostatnio z cenami grubo jadą w górę.
Kto mu powie?
Linux.pl dawno temu był niezależną małą firmą, która miała dobre usługi, wspaniały support i bardzo dobre ceny. Potem zostali łyknięci przez dużego gracza, który został łyknięty przez jeszcze większego. W tym czasie usługi i support pozostały na tym samym poziomie, ale ceny wyjebali w kosmos (korpo musi z czegoś żyć). Reasumując, Linux.pl to korpo z dobrze znaną etykietką.
Co do Let’s encrypt, to się nie wypowiem. Albo wypowiem, ale tylko w ramach mojej mizernej, nietechnicznej wiedzy. Ten certyfikat dają teraz wszyscy. No, może z wyłączeniem ehost.pl, który daje jedynie instrukcję, jak zainstalować certyfikat, zamiast guzika ‘zainstaluj i zapomnij’.
W sumie to dobre podsumowanie. Let’s Encrypt to darmowy certyfikat, który można sobie wygenerować w kilka minut i jego obecność na jakiejś platformie nie jest żadnym atutem.
Trochę atutem jest, że dostawca zajmuje się automatycznym odnawianiem certu itp. Nie jest to SUPER atut, bo to można łatwo samodzielnie oskryptować, ale gdybym miał dwóch dostawców i jeden mi oferował LE, a drugi nie, a cena bylaby taka sama, to wziąłbym tego z LE
No jest to nice-to-have, ale szczerze jakby jeden dostawca kosztował np 4 USD i nie miał automatycznego odnawiania, a drugi kosztowałby 5 USD i miałby automat do LE, to wybrałbym pierwszą opcję, bo nawet jak się nie wie jak to oskryptować, to jest mnóstwo do tego poradników i narzędzi, np. acme.sh, które ułatwiają ten proces maksymalnie.
ktoś kojarzy może ten projekt?
Pomysł fajny, ale cenowo odpycha w porównaniu z innymi datacentrami, dla których chcą być alternatywą.