Home Assistant
nie wiem, czy do tego nie wypada zrobić osobnej kategorii – Automatyka domowa.
nieeee, to jest taki duży rabbit hole, że do tego trzeba całe nowe forum XD
nie wiem, czy do tego nie wypada zrobić osobnej kategorii – Automatyka domowa.
nieeee, to jest taki duży rabbit hole, że do tego trzeba całe nowe forum XD
Luzik proponuję zacząć od ciekawych rozwiązań do HA
Ogromny kombajn do wszystkiego. Używam od dwóch lat w wersji Core yunohost. Aktualnie służy mi do wielu rzeczy, nie tylko do zbierania danych z czujników, ale też jako msg broker czy silnik do automatyzacji.
Nooo… u mnie się zaczęło od jednej żarówki, a teraz otwarcie drzwi lub okna wyłącza klimatyzator
Myślę też o kategorii smart home, bo fajnie byłoby się podzielić wrażeniami z różnych urządzeń, ich kompatybilnością z HA itp
Zaraz zacznie się sezon grzewczy i w tym roku mieszkam gdzie indziej, więc będę mógł sterować ciepłem w całym domu. W dobrej promocji w lato udało mi się dokupić kolejne dwie główki Aqara do grzejników i zobaczymy jak się to sprawdzi :-).
Ja miałem trochę problemów z tą głowicą. Czasem bez ostrzeżenia się wyłączała, albo nie reagowała na sygnały i trzeba było ją restartować. Napotkałeś coś takiego w poprzednim sezonie grzewczym?
Głównie korzystałem z integracji Better Thermostat i miewałem problemy, głównie ze samoczynną zmianą temperatury, ale w końcu któraś wersja problemów nie miała i nic nie zmieniałem od tamtej pory.
Liczę, że w tym roku będzie lepiej ze wsparciem, bo te w Home Assistant rośnie
Ja korzystam bez Better Thermostat, tylko porobiłem różne automatyzacje, które ustawiają grzanie na maxa albo na min zależnie od tego, czy temperatura jest powyżej czy poniżej ustawionej docelowej - i trochę problemów z niezawodnością było, ale jestem przekonany że to nie wynika z oprogramowania, tylko z warstwy komunikacji. Fakt, trzeba zobaczyć, jak teraz będzie po aktualizacjach
No na razie się okazało, że moje wielkopłytowe grzejniki mają niepasujące końcówki i żaden z adapterów nie pasuje🫠. Kolega już znalazł rozwiązanie i będę pewnie też dokupował.
Jakiś adapter, czy inną głowicę zupełnie będziesz stosować?
Adapter