Home Assistant

Home Assistant

nie wiem, czy do tego nie wypada zrobić osobnej kategorii – Automatyka domowa.

nieeee, to jest taki duży rabbit hole, że do tego trzeba całe nowe forum XD

1 Like

Luzik proponuję zacząć od ciekawych rozwiązań do HA :slight_smile:

Ogromny kombajn do wszystkiego. Używam od dwóch lat w wersji Core yunohost. Aktualnie służy mi do wielu rzeczy, nie tylko do zbierania danych z czujników, ale też jako msg broker czy silnik do automatyzacji.

Nooo… u mnie się zaczęło od jednej żarówki, a teraz otwarcie drzwi lub okna wyłącza klimatyzator :stuck_out_tongue:

Myślę też o kategorii smart home, bo fajnie byłoby się podzielić wrażeniami z różnych urządzeń, ich kompatybilnością z HA itp

2 Likes

Zaraz zacznie się sezon grzewczy i w tym roku mieszkam gdzie indziej, więc będę mógł sterować ciepłem w całym domu. W dobrej promocji w lato udało mi się dokupić kolejne dwie główki Aqara do grzejników i zobaczymy jak się to sprawdzi :-).

1 Like

Ja miałem trochę problemów z tą głowicą. Czasem bez ostrzeżenia się wyłączała, albo nie reagowała na sygnały i trzeba było ją restartować. Napotkałeś coś takiego w poprzednim sezonie grzewczym?

Głównie korzystałem z integracji Better Thermostat i miewałem problemy, głównie ze samoczynną zmianą temperatury, ale w końcu któraś wersja problemów nie miała i nic nie zmieniałem od tamtej pory.
Liczę, że w tym roku będzie lepiej ze wsparciem, bo te w Home Assistant rośnie

1 Like

Ja korzystam bez Better Thermostat, tylko porobiłem różne automatyzacje, które ustawiają grzanie na maxa albo na min zależnie od tego, czy temperatura jest powyżej czy poniżej ustawionej docelowej - i trochę problemów z niezawodnością było, ale jestem przekonany że to nie wynika z oprogramowania, tylko z warstwy komunikacji. Fakt, trzeba zobaczyć, jak teraz będzie po aktualizacjach

No na razie się okazało, że moje wielkopłytowe grzejniki mają niepasujące końcówki i żaden z adapterów nie pasuje🫠. Kolega już znalazł rozwiązanie i będę pewnie też dokupował.

1 Like

Jakiś adapter, czy inną głowicę zupełnie będziesz stosować?

Adapter

1 Like