Home Assistant

Wygląda cudnie! Jestem ciekaw tych zapewnień o 4x większej responsywności. Mam aktualnie bramkę sonoffa i mi trochę laguje, ale jest znośna i stabilna — więc chyba nie będę inwestował w nową. A o THREAD nie słyszałem dotychczas. Muszę przyznać, że nazwa dosyć niefortunna, ale może protokół obiecujący — nie wiem

Mam kilkanaście urządzeń Zigbee na bramce Sonoff na RPi3 i nie mam lagów :thinking:

być może to być związane z doborem kanału i baudrate

Ja mam 50+ urządzeń no i pewne lagi mam — i miałem też nawet, gdy urządzeń było mniej. Może trochę inaczej definiujemy lagi — chodzi o takie 300-1000ms opóźnienie w reakcji

U mnie to raczej jest instant (mam animacje rozświetlania przy włączaniu)

Może się komuś przyda

Już słyszałem o tej integracji kiedyś ale postanowiłem sprawdzić oglądając ten film. Działa lepiej od LocalTuya, bo nie wymaga wyciągania konta Developerskiego od Tuya. Niestety, nie mam 100% sukcesu w łączeniu urządzeń. Całkiem nowa żarówka LSC Smart GU10 z Action nie chce się dodać (niegdyś udało mi się ją połączyć przez LocalTuya, ale działała kilka dni). Natomiast udało mi się połączyć stare żarówki Gosund WB4, których 4pak niegdyś kupiłem za 6 dych. Te też kiedyś miałem w LocalTuya, ale wtedy była dostępna tylko paleta kolorowa i do tego wysiadła integracja po kilkunastu dniach. Tutaj mam wszystkie kolory, barwy itd. I faktycznie działa lokalnie – zablokowałem żarówkę na routerze, w iot.tuya widoczna jest jako Offline, a jednak w Home Assistant działa sterowanie.

1 Like

Nic się nie wydarzyło, wersja 2026.1 normalnie wyszła, więc git

1 Like

Może komuś się przyda, to podrzucam: https://mikrotik.com/product/hap_be3_media

Planowałem zakupić sprzęt Mikrotika od dłuższego czasu, głównie przez fakt fajnego providera do Terraforma i sporego ekosystemu w Polsce dla tego producenta (który pochodzi z Łotwy tak btw), ale miałem problem, bo każdy ich sprzęt, który był combosem nie oferował nic ponad to, co aktualnie posiadam (ASUS AX-53U z OpenWrt), a przynajmniej pod kątem HW.

Na początku miał być HAP AX3 https://mikrotik.com/product/hap_ax3 ale właśnie problem ten co wyżej, sprzętowo nic nie zyskuje, a routera raczej nie wymienia się co roku, tym bardziej, że ten kosztuje nie tak mało, bo 5 stów. W zasadzie już w koszyku miałem ten: https://mikrotik.com/product/hap_ax_s sporo tańszy, kompaktowy, oferuje kilka fajnych rzeczy, choć nadal nie wygrywa zbytnio z ASUS-em.

Zmieniło się to, jak pokazali HAP Be3 Media. Ten router ma triple band WiFi aż w wersji 7, do tego ma porty 2.5G i… Matter over Thread. Do zakupu bramki Matter zabierałem się od jakiegoś czasu, bo finalnie coraz więcej produktów na ten standard pojawia się na rynku, a teraz będę mógł to mieć w routerze. Troszkę brakuje chociaż jednego slotu SFP.

Ciekawi mnie też odpalanie kontenerów. O ile nie odpalę na tym Home Assistanta (choć tak reklamowany jest router, aczkolwiek HA z nazwy wymieniony nie jest), to z powodzeniem uruchomię rzeczy typu Zabbix Proxy, Adguard Home czy jakiś Hedgedoc. Homelaba mi nie zastąpi, ale będzie dobrym, dodaktowym node’em w wielu ekosystemach, które sobie buduję.

Cenowo nie jest tak źle, bo w polskich sklepach aktualnie wyceniono go na ~630 zł. Jest to niewielki wzrost względem HAP AX3, a znaczny przyrost możliwości. Jest jednak jedno “ale” – nie jest na razie dostępny do zakupu, miał pojawić się w I kwartale 2026 i chyba dalej te plany są w mocy, ale myślę, że dopiero będzie gdzieś pod koniec marca, a ja wyczekuję już od stycznia…