Żarówka do ściemniania oraz moduł na Zigbee

Co polecacie z żarówek oraz modułów ściemniacza. Szukam rozwiązania które będzie działać z Zigbee, najlepiej na poziomie puszki w ścianie a nie jakiś tam smart żarówek.

W oprawie oświetleniowej mam:

• Lprzewód fazowy (brązowy lub czarny)
  • Nprzewód neutralny (niebieski)
  • uziemienie (PE), zielono-żółty przewód

Dotychczas przełącznik na ścianie obsługiwał 2 i 1 żarówkę na suficie w poprzedniej oprawie, chcę go zastąpić pokrętłem które będzie gadać z Zigbee.

Pierwszy mój typ: https://www.aqara.com/en/product/dimmer-switch-h2-eu/

Ja nie polecam produktów Aquara, kilka razy się już na nich naciąłem - na początku działają OK, a potem randomowo zrywają połączenie. Wydaje się, że oni testują swoje urządzenia tylko z bramkami Aquara, a np. już z Sonoffem się nie lubią :confused:

Mówisz o żarówkach czy przełącznikach? Zastanawiam się czy możliwe połączenie sterownika ściemniacza z dowolnym pokrętłem w oprawce

Mowię o wszystkich produktach Aquara, z jakimi miałem do czynienia - zawory termostatyczne, termometry i paski LED

Podpinam się – główki termostatyczne Aqara każda średnia. Zrywanie połączenia na porządku tygodniowym, ew. średnie reagowanie na komendy. Kostka Magic Cube jest trochę lepsza, ale dziwnie skacze wykres naładowania baterii oraz nie zawsze akceptowany był gest. Główki wymieniłem na Sonoffa i dużo dzięki temu zyskałem.

1 Like

Ok, jednak instalacja wymaga za dużo przeróbek, żeby montować ściemniacz w ścianie. W takim razie, co polecacie z przenośnych ściemniaczy (myślałem o pilocie Zigbee z Ikea, bo się nieźle sprawdzają) oraz jakie żarówki E27 na Zigbee?

Chodzi mi o białe światło, gdzie mogę zmieniać temperaturę i jasność.

Do białego światła te Tradfri z Ikei dobrze się sprawdzają :raising_hands:

a jak z piszczeniem?

Te białe mi nie piszczą, a te RGB - tak

1 Like