Z jakich wtyczek do przeglądarek korzystacie?

Jak w temacie, z jakich wtyczek do przeglądarek korzystacie i dlaczego?

Poniżej przedstawiam Wam moją listę:

• LanguageTool — korekta pisowni i gramatyki, alternatywa dla Grammarly, można self-hostować serwer LT

• CleanURLs — do usuwania ref linków, fbclidów i innych śmieci w query paramsach w URLach

• Dictionary Anywhere — słownik do tłumaczenia, kiedy czytam jakiś artykuł, wystarczy, że zaznaczę jakieś słówko, aby poznać jego znaczenie i definicję, podobne działanie jak słowniki na Kindle’ach. Dodatkowo można tworzyć lokalną bazę zaznaczanych słów, a później np. wrzucić do Anki

• FediAct — wtyczka umożliwiająca boostowanie, lajkowanie na innych instancjach Mastodona niż nasza. Podajemy do konfiguracji naszą macierzystą instancję, a następnie jeżeli otrzymamy linka do posta na innej instancji, to możemy w niego wejść i wchodzić w interakcje, odpowiadać, itd.

• Firefox Multi-Account Containers — kontenery w Firefoxie umożliwiające separacje cookiesów, np. możemy jednocześnie zalogować się na dwa konta tej samej aplikacji, przydatne również w sytuacji gdy jesteśmy zmuszeni skorzystać z Facebooka czy Google’a

• Open With — wtyczka umożliwiająca szybkie otwarcie odnośnika z menu kontekstowego, lub obecnie odwiedzanej strony w innej przeglądarce z poziomu toolbara, przydatne podczas web developmentu

• PiHole Browser Extension — prosta wtyczka do wyłączania i włączania pi-hole’a, czasami moje ustawione blokady uniemożliwiają mi wczytanie strony, której potrzebuje

• React Developer Tools — inspektor tool do developmentu aplikacji pisanych w Reactcie

• Redux DevTools — j.w. ale do aplikacji które dodatkowo wykorzystują Reduxa

• Rentgen :rentgen: — wtyczka stworzona przez nas do prześwietlania strony, ułatwia mi generowanie maili i raportów do administratorów stron oraz UODO

• uBlock Origin — do blokowania inwazyjnych reklam oraz części interfejsów stron

• Wallabagger — wtyczka dla Wallabaga, alternatywy dla Pocketa, umożliwia zapisywanie odwiedzanych stron

3 Likes

Z wymienionych przez Ciebie używam tylko uBlock Origin, ale chyba ukradnę Ci kilka :smiley:

U mnie:

3 Likes

U mnie:

• Disable JavaScript do testowania, czy strony, które tworzę, działają dobrze bez JS-a

• Display Anchors - wyświetla id-ki elementów jako linki, dzięki czemu łatwiej jest mi zalinkować do konkretnej części strony:

• Firefox Color - chociaż nie wiem, czy to wtyczka, czy coś wbudowane w FF? Ustawiam sobie za jego pomocą czarny pasek u góry, więc ładnie zgrywa się z GNOME:

(tu jest mój motyw, jak ktoś chce: theme.zip )

• Get RSS Feed URL - nazwa wszystko wyjaśnia

• KeePassXC-Browser - do integracji z moim managerem haseł

• SingleFile - super wtyczka, która pobiera aktualny stan strony do pojedynczego, samodzielnego pliku HTML. Do niektórych celów lepsze niż zapis screenshota lub druk do PDF. Używam do zgłoszeń czasem.

• Snap Links - pozwala na otwieranie wielu linków znajdujących się na stronie. Mam skonfigurowane tak, że jak wcisnę shift i lewy przycisk myszy i zaznaczę obszar jakiś na stronie, to przeglądarka otwiera wszystkie widoczne w tym obszarze linki. Przydatne, gdy robię jakieś seryjne operacje, na które szkoda strzępić mięsień bashowy

• SponsorBlock <3

• uBlock Origin

• Wallabager

• Wayback Machine - przydaje się, gdy chcę szybko zlookupować daną stronę w Internet Archive. Można ją ustawić tak, że gdy strona zwróci 500, to automatycznie wtyczka spróbuje załadować najnowszy snapshot z Internet Archive

2 Likes

O, jakie masz use-case’y dla tego?

Dlaczego nie NoScript?

Bo ja potrzebuję do mojego celu prosty toggle, który wyłącza CAŁY JS na danej stronie. Niezależnie od źródła. NoScript ma więcej bajerów, które w tym celu mi nie pomagają

2 Likes

Mam jeden głupi usecase, gdzie chcę podmienić URL na który przekierowuje logo Facebooka xD

A czemu nie używasz do tego uBlock Origin? tam jest jeden przycisk do wyłączania JSa

O, faktycznie! Ale widzę, że w uBlock trzeba zrobić dwa kliknięcia aby włączyć/wyłączyć JS, a z Disable JS wystarczy jedno… A ja się przełączam często :smiley:

1 Like
  • BitWarden - menedżer haseł, wiadomo
  • uBlock Origin - bloker reklam, wiadomo
  • Integracja z GNOME Shell - nazwa wyjaśnia temat
  • Facebook Container - wtyczka pakuje Facebooka i inne aplikacje Meta w kontener, praktycznie w taki sam, co tworzy wtyczka Containers
  • Redirector - wtyczka sprawia, że automatycznie otwiera się alternatywny frontend, np. Twitter → instancja Nittera;
  • Youtube Screenshot - wtyczka pozwala zrobić zrzut ekranu danej klatki filmu na YouTube
  • Save WebP as PNG or JPEG - wtyczka pozwala zapisać obrazki WebP jako inny, typowy format
  • Wallabager - wtyczka pozwala zapisywać strony w swojej instancji Wallabag
1 Like

Nitter wciąż działa?

Omg @kuba to jest złoto :yellow_heart:

1 Like