Jak w temacie, z jakich wtyczek do przeglądarek korzystacie i dlaczego?
Poniżej przedstawiam Wam moją listę:
-
LanguageTool — korekta pisowni i gramatyki, alternatywa dla Grammarly, można self-hostować serwer LT
-
CleanURLs — do usuwania ref linków, fbclidów i innych śmieci w query paramsach w URLach
-
Dictionary Anywhere — słownik do tłumaczenia, kiedy czytam jakiś artykuł, wystarczy, że zaznaczę jakieś słówko, aby poznać jego znaczenie i definicję, podobne działanie jak słowniki na Kindle’ach. Dodatkowo można tworzyć lokalną bazę zaznaczanych słów, a później np. wrzucić do Anki
-
FediAct — wtyczka umożliwiająca boostowanie, lajkowanie na innych instancjach Mastodona niż nasza. Podajemy do konfiguracji naszą macierzystą instancję, a następnie jeżeli otrzymamy linka do posta na innej instancji, to możemy w niego wejść i wchodzić w interakcje, odpowiadać, itd.
-
Firefox Multi-Account Containers — kontenery w Firefoxie umożliwiające separacje cookiesów, np. możemy jednocześnie zalogować się na dwa konta tej samej aplikacji, przydatne również w sytuacji gdy jesteśmy zmuszeni skorzystać z Facebooka czy Google’a
-
Open With — wtyczka umożliwiająca szybkie otwarcie odnośnika z menu kontekstowego, lub obecnie odwiedzanej strony w innej przeglądarce z poziomu toolbara, przydatne podczas web developmentu
-
PiHole Browser Extension — prosta wtyczka do wyłączania i włączania pi-hole’a, czasami moje ustawione blokady uniemożliwiają mi wczytanie strony, której potrzebuje
-
React Developer Tools — inspektor tool do developmentu aplikacji pisanych w Reactcie
-
Redux DevTools — j.w. ale do aplikacji które dodatkowo wykorzystują Reduxa
-
Rentgen — wtyczka stworzona przez nas do prześwietlania strony, ułatwia mi generowanie maili i raportów do administratorów stron oraz UODO
-
uBlock Origin — do blokowania inwazyjnych reklam oraz części interfejsów stron
-
Wallabagger — wtyczka dla Wallabaga, alternatywy dla Pocketa, umożliwia zapisywanie odwiedzanych stron