Czy ktoś z Was konfigurował automatyzacje, którego trigerem jest zachmurzenie na zewnątrz albo natężenie światła pod HA? To drugie, pewnie łatwiejsze do ogarnięcia
Mile widziane polecajki oparte o Zigbee
Czy ktoś z Was konfigurował automatyzacje, którego trigerem jest zachmurzenie na zewnątrz albo natężenie światła pod HA? To drugie, pewnie łatwiejsze do ogarnięcia
Mile widziane polecajki oparte o Zigbee
Korzystam z takiego:
Działa ładnie z Zigbee (co jest nietypowe dla produktów Aquara). Używam aby gasiło światła gdy jest już jasno oraz żeby odpalało paski LED-owe kiedy jest wieczór
Mam identyczne czujniki ruchu w domu. Jedna z encji udostępnia wartość światła wyrażoną w luxach.
Dane do ustalania, czy jest wystarczająco ciemno pobieram jednak z sun.sun
.
Warto wspomnieć, że wartość ta nie aktualizuje się samoczynnie, a tylko przy wykryciu ruchu! To może być problem, jeśli chcesz wykorzystać taki czujnik ruchu do ustalania jasności w miejscu, gdzie nie poruszają się żadne osoby.
Tak tutaj chodzi o oświetlanie sadzonek kiedy światła będzie za mało w przy oknie
W takim razie sensor który podesłał @kuba nie zda egzaminu w takim zastosowaniu
Chyba łatwiej byłoby to zbudować o jakiś ESP
Tak, ale wtedy musisz zadbać o stałe źródło zasilania z gniazdka. Teoretycznie mógłbyś to zasilać na baterii po włączeniu trybu deep sleep, ale wydajność takiego rozwiązania i tak pozostawi wiele do życzenia powórnując go z takim sprzętem zigbee od Aqara.
Sugeruję najtańszą płytkę rozwojową ESP8266 (np. D1 mini) + TEMT6000. Do tego kawałek YAMLa w ESPHome zbudowane przez HA do binarki jako wsad flash i urządzenie gotowe.
Mam jeszcze taki, też działa z HA:
https://allegro.pl/oferta/czujnik-temperatury-swiatla-wilgotnosc-tuya-zigbee-12146884320
Ma do tego e-inkowy ekran. Nie wymaga wykrycia ruchu
Więcej o deep sleep przeczytasz tutaj: https://esphome.io/components/deep_sleep.html
Niby mocno oszczędza baterię, ale sam fakt wybudzenia modułu wifi, przeskanowania sieci, podłączenia i przesłania transmisji jest BARDZO kosztowny energetycznie.
Szczególnie, jeśli korzystasz z WPA2/3, gdzie na potęgę używany jest AES, dla którego procesor ESP nie ma akceleracji
Nie daję takiemu urządzeniu więcej niż tydzień na akumulatorze 20 Ah.
To na pewno będzie na stałe podłączone do prądu więc o to bym się nie martwił.
Mam czujniki ruchu na Zigbee z popularnej szwedzkiej restauracji z klopsikami - działają spoko i zwracają jasność w luxach. Aktualizują ją dość często (patrz screen) i ciągle, a nie tylko kiedy wykryją ruch. Model VALLHORN, w Z2M jako IKEA E2134. Zasilanie 2xAAA i trzymają na tych bateriach dość długo
Mam też poprzedni model (seria TRADFRI), wykrywanie ruchu działa równie dobrze, ale po pierwsze mają zasilanie z 2xCR2032, po drugie dość szybko te baterie rozładowują, po trzecie nie zwracają wartości jasności a jedynie “jasno/ciemno”
ooo super dziękuję, czegoś takiego poszukiwałem!