Wykrywanie natężenia światła

Czy ktoś z Was konfigurował automatyzacje, którego trigerem jest zachmurzenie na zewnątrz albo natężenie światła pod HA? To drugie, pewnie łatwiejsze do ogarnięcia :slight_smile:

Mile widziane polecajki oparte o Zigbee

Korzystam z takiego:

https://allegro.pl/oferta/czujnik-detektor-ruchu-swiatla-body-sensor-aqara-zigbee-13355912993?order=p&buyNew=1&offerTypeBuyNow=1#inne-oferty-produktu

Działa ładnie z Zigbee (co jest nietypowe dla produktów Aquara). Używam aby gasiło światła gdy jest już jasno oraz żeby odpalało paski LED-owe kiedy jest wieczór

Mam identyczne czujniki ruchu w domu. Jedna z encji udostępnia wartość światła wyrażoną w luxach.

Dane do ustalania, czy jest wystarczająco ciemno pobieram jednak z sun.sun.

:warning: Warto wspomnieć, że wartość ta nie aktualizuje się samoczynnie, a tylko przy wykryciu ruchu! To może być problem, jeśli chcesz wykorzystać taki czujnik ruchu do ustalania jasności w miejscu, gdzie nie poruszają się żadne osoby.

Tak tutaj chodzi o oświetlanie sadzonek kiedy światła będzie za mało w przy oknie

W takim razie sensor który podesłał @kuba nie zda egzaminu w takim zastosowaniu :neutral_face:

1 Like

Chyba łatwiej byłoby to zbudować o jakiś ESP

Tak, ale wtedy musisz zadbać o stałe źródło zasilania z gniazdka. Teoretycznie mógłbyś to zasilać na baterii po włączeniu trybu deep sleep, ale wydajność takiego rozwiązania i tak pozostawi wiele do życzenia powórnując go z takim sprzętem zigbee od Aqara.

Sugeruję najtańszą płytkę rozwojową ESP8266 (np. D1 mini) + TEMT6000. Do tego kawałek YAMLa w ESPHome zbudowane przez HA do binarki jako wsad flash i urządzenie gotowe.

1 Like

Mam jeszcze taki, też działa z HA:

https://allegro.pl/oferta/czujnik-temperatury-swiatla-wilgotnosc-tuya-zigbee-12146884320

Ma do tego e-inkowy ekran. Nie wymaga wykrycia ruchu

1 Like

Więcej o deep sleep przeczytasz tutaj: https://esphome.io/components/deep_sleep.html

Niby mocno oszczędza baterię, ale sam fakt wybudzenia modułu wifi, przeskanowania sieci, podłączenia i przesłania transmisji jest BARDZO kosztowny energetycznie.

Szczególnie, jeśli korzystasz z WPA2/3, gdzie na potęgę używany jest AES, dla którego procesor ESP nie ma akceleracji :wink:

Nie daję takiemu urządzeniu więcej niż tydzień na akumulatorze 20 Ah.

1 Like

To na pewno będzie na stałe podłączone do prądu więc o to bym się nie martwił.

Mam czujniki ruchu na Zigbee z popularnej szwedzkiej restauracji z klopsikami - działają spoko i zwracają jasność w luxach. Aktualizują ją dość często (patrz screen) i ciągle, a nie tylko kiedy wykryją ruch. Model VALLHORN, w Z2M jako IKEA E2134. Zasilanie 2xAAA i trzymają na tych bateriach dość długo

Mam też poprzedni model (seria TRADFRI), wykrywanie ruchu działa równie dobrze, ale po pierwsze mają zasilanie z 2xCR2032, po drugie dość szybko te baterie rozładowują, po trzecie nie zwracają wartości jasności a jedynie “jasno/ciemno”

1 Like

ooo super dziękuję, czegoś takiego poszukiwałem! :slight_smile: