Moje pytanie dotyczy zgód RODO, które w świetle prawa są umowami. Jeśli otrzymam umowę do podpisania, czy mam tylko dwie opcje: podpisać albo nie podpisać?
Co jeśli ogólnie umowa mi odpowiada, ale nie podoba mi się jeden punkt (np. dotyczący publikacji mojego wizerunku na TikToku)?
Czy mogę wykreślić ten jeden punkt długopisem przed podpisaniem? Czy to ma jakąś moc prawną? Jak to działa – czy umowa będzie ważna bez tego punktu, czy wykreślony zapis nadal będzie obowiązywał?
Przede wszystkim zgoda z RODO to nie to samo co umowa. Zgoda z RODO, aby była ważna, musi stanowić odrębne oświadczenie i musi byc dobrowolna (od jej wyrażenia nie można uzależniać zawarcia lub wykonania umowy). Więc teraz mam pytanie: co to za umowa. Zakładam, że jej przedmiotem nie jest publikowanie Twojego wizerunku? To jest coś dodatkowego, co zamiast zamieszczenia poza umową, zostało do niej włączone bez dania Ci możliwości zaznaczenia opcji “nie”?
Źle to sformułowałem pisząc “umowa”. Miałem na myśli zgodę RODO bez żadnej “dodatkowej” umowy. Sama zgoda RODO.
Nie. Załóżmy że to typowa zgoda RODO, którą dostaje się w szkołach do podpisania przez rodzica. Czy w takiej zgodzie, można wykreślić np. publikowanie wizerunku na TikTok, a zostawić przykładowo zdjęcie na stronie szkoły? Zakładając oczywiście, że formularz nie pozwala na określenie zgody odnośnie poszczególnych punktów, tylko na zgodę całości.
Możesz wykreślić, ale w zależności od możliwości szkoły mogą to potraktować całkowicie jako brak zgody. A może będą to respektować i nie będą publikować na TikToku, a gdzie indziej będą. Żeby uniknąć wątpliwości, że to Ty skreśliłeś, poza skreśleniem proponuję dopisać: “nie zgadzam się na publikację na TikToku” i zamieścić obok podpis.
Tak próbował mi kiedyś wywinąć bank Pekao, przy zamykaniu konta pochodzącego z IdeaBanku. We wniosku o zamknięcie konta były zgody marketingowe itp. oczywiście z uprzednio zaznaczonym checkboxem, że zgodę wyrażam…
Zaznaczałem wszystko w kółka oraz podpisywałem: “nie wyrażam zgody” + podpis.