raport z testów aplikacji bankowej smartfonie z alt. systemem - wersja 0.03
mBank - mBank PL (pl.mbank)
Platforma testowa
Smartfon: Librem 5
System operacyjny: PureOS 10 + Waydroid
Root: n/a
Usługi Google:
Odblokowany bootloader: n/a
Źródło aplikacji bankowej: Play Store (zainstalowana przez Aurora Store)
Wersja aplikacji: 3.90.0 (74692)
Karta SIM: n/a (kontener nie ma dostępu do funkcji telefonicznych)
Inne modyfikacje:
Test
Konfiguracja i zalogowanie do aplikacji:
Logowanie za pomocą biometrii: n/a
Przelewy tradycyjne, natychmiastowe:
Przegląd historii przelewów:
Podgląd dostępnych środków:
Przelewy na telefon/BLIK:
Płatności zbliżeniowe z użyciem BLIK-C lub Google Pay: n/a
Powiadomienia:
Zmiana limitów karty:
Funkcje dodatkowe (np. zakup biletów MPK, doładowanie telefonu): (przetestowane doładowania)
Czy aplikacja wyświetla komunikat informujący o nieoryginalnym/zmodyfikowanym systemie: (narzeka tylko po wejściu w ustawienia i ekran “zalecenia bezpieczeństwa”)
Ocena: 9
Komentarz i podsumowanie
Telefon nie posiada funkcji NFC ani biometrii, które są zwykle blokowane na innych telefonach. Wszystkie pozostałe funkcje wydają się działać jak należy. Powiadomienia powinny działać po zainstalowaniu microG (i nawet wydaje mi się, że kiedyś to sprawdziłem ), ale jako, że po skorzystaniu z aplikacji i tak zwykle wyłączam cały kontener, nie widzę potrzeby by to robić na swoim telefonie.
Mega spoko rozważam w przyszłości przesiadkę na linuksowego smartfona, póki co w ramach naszej działalności testowaliśmy postmarketOS na prawie w pełni wspieranym Samsungu Galaxy A5 2014
I działało to trochę wolniej niż jak pod Androidem, ale też zasoby tego telefonu są marne
Na sprzęcie sprzed dekady już sam fakt, że aplikacja rysuje się wewnątrz okienka, które potem jest rysowane na ekranie może sprawić różnicę. Podobnie to wygląda na PinePhone. Librem 5 ma już jednak sporo mocniejsze GPU, choć i tak nie umywa się do tych dzisiejszych.
Ja polecę OnePlusa 6. Sam posiadam i mimo paru problemów (odsyłam do wiki) to jeden z najszybszych smartfonów pod postmarketa. Działa również dualboot z Andkiem, ale wymaga to grzebania z ręcznym partycjonowaniem. https://wiki.postmarketos.org/wiki/OnePlus_6_(oneplus-enchilada)
@dos zaciekawił mnie dobrymi wieściami o wydajności Waydroida, także sam go niedługo wypróbuję.