Jakby nie patrzeć, od dark patternów się roi w internecie, więc z mojego punktu widzenia projekt wygląda całkiem obiecująco. Automatyzacja takich rzeczy jest po prostu nieunikniona.
Ma to więcej sensu niż jakaś inteligencja sztuczna np. w mObywatelu.
Ciekawi mnie zbiór danych, na których będą chcieli taki model trenować. Będą go karmić dark patternsami z różynch stron internetowych, a czy wtedy twórcy takich interfejsów nie mogą podnosić kwestii praw autorskich? ![]()
No, nie. Ponieważ, Wysoki Sądzie, trenowaliśmy modele sztucznej inteligencji. Wnoszę o uniewinnienie.
To sytuacja pokroju: “Panie Władzo, kupiłem trawkę przez darknet i nie dostałem jej – zostałem oszukany. Proszę znaleźć tego oszusta
”
Nie wiem, czy można podnosić kwestie praw autorskich przy wzorcach tak wielokrotnie powtarzalnych, to mniej więcej tak jak pozwy magików przeciwko telewizji Fox, kiedy ta stacja emitowała program, w których wyjawiano sekrety “magii”.
Magician Robert Rice sued for copyright infringement, saying he had developed performances of a similar character called “the Mystery Magician” that performed while masked and revealed the methods of famous magic illusions and that Valentino’s performances had been based on his work. His lawsuit was unsuccessful, with a judge ruling that the performances were not especially similar and the basic concepts of the performances were not protectable by copyright.[5][6]
Dla tych co nie znają: https://en.wikipedia.org/wiki/Breaking_the_Magician's_Code:_Magic's_Biggest_Secrets_Finally_Revealed