[Tutorial] Konfiguracja Moes UFO-R11 - blastera/pilota IR z Zigbee

Moes UFO-R11 (znany także jako Tuya TS1201), to urządzenie, które potrafi wysyłać sygnały IR, których uczy się z dowolnego pilota na podczerwień.

W przeciwieństwie do Broadlik-owych rozwiązań, nie polega na WiFi i nie wymaga instalowania żadnych aplikacji, aby rozpocząć konfigurację. Korzystam z Broadlinka i raz na jakiś czas mam z nim problemy, gubi połączenie z siecią WiFi, zmienia sobie adres IP, itp itp. Trochę go już ujarzmiłem, ale zdecydowałem się spróbować czegoś potencjalnie bardziej niezawodnego.

1. Odkręć tylną płytkę z urządzenia, zdejmij zaślepki z baterii (dołączone były do zestawu, #naBogato), i przytrzymaj przycisk “reset” przez 5s, aż zacznie migać niebieska lampka w rogu wierzchniej ścianki urządzenia.
  2. Przejdź do /config/devices/dashboard w Home Assistant i kliknij “Dodaj nowe urządzenie > Zigbee”. Nastąpi klasyczna procedura parowania
  3. Aby odczytać kody IR, znajdź UFO na liście urządzeń w Home Assistant, kliknij w nie i przejdź do “Manage Zigbee Device”:

1. W Clusters wybierz “Zosung IR Transmit”:

1. Przejdź do “Commands” i wybierz “IR Learn”:

1. Zaznacz “true” i kliknij “Issue Zigbee command”.

1. Zapali się niebieska lampka na urządzeni. Jest teraz w gotowości do nauki nowego kodu. Skieruj pilota IR w urządzenie i wciśnij przycisk, którego chcesz go nauczyć.

2. Przejdź do Attributes i wybierz “last_learned_ir_code”. Wciśnij “Read Attribute”. W polu Value pokaże się kod, który reprezentuje sygnał IR odpowiadający przyciskowi, którego właśnie uczymy. Zapisz ten kod, będzie potrzebny w następnym kroku.

3. Przejdź do /developer-tools/action w Home Assistant. Wybierz Zigbee Home Automation: Issue zigbee cluster command jako Action. Pokaże się kilka pól do wypełnienia:

Parametr Opis Przykładowa wartość
ieee Adres urządzenia. Znajdziesz go w sekcji “Zigbee Info” w widoku ustawień urządzenia 00:0d:6f:00:05:8a:1e:25
endpoint_id ID Endpointu. Ustaw na 1. 1
cluster_id ID Clustra. W interfejsie jest pokazywane w postaci hexadecymalnej, ale trzeba przekonwertować na postać dziesiętną. U mnie w hex było 0xe004, więc w dziesiętnym jest 57348. Przekonwertowałem sobie gnome-calendar ale Wolfram Alpha czy jakiś konwerter online zadziałają również. 57348
cluster_type server
command Każda komenda ma swój wewnętrzny ID. W tym wypadku chodzi nam o komendę 2, czyli “Wyślij nauczony kod IR” 2
command_type Type of the command to execute.
args zostawiamy puste
params Argumenty do komendy. Tutaj przeklejamy kod, który wcześniej wyciągneliśmy za pomocą Learn. {"code": "MOJ_KOD"}
manufacturer zostawiamy puste
  1. Wciśnij “Perform action” - sygnał IR powinien być wysłany i np. telewizor lub lampa powinny go otrzymać i nań zareagować. Akcję “Issue zigbee cluster command” możesz używać w dowolnej automatyzacji i konfigurować jak powyżej.
2 Likes

Dobrze rozumiem, że dzięki temu, można emulować innego pilota IR i sterować jakimś urządzeniem, które ma swojego pilota?

Dokładnie tak

1 Like

Si! Dotychczas za pomocą Broadlinka sterowałem klimatyzatorem i telewizorem, teraz te obowiązki przejmuje UFO R-11.

W poprzednim telewizorze było bardzo trudno doklikać się do tak egzotycznej rzeczy, jak ustawienia jasności… Bardzo chciałbym, aby był guzik :sunny:+/- tak samo jak jest Vol+/- :roll_eyes:

1 Like

Jeśli to nadajnik IR, urządzenie to musi być skierowane w kierunku urządzenia odbierającego IR? Czy działa to w każdą stronę?

Patrząc na urządzenie zakładam, że właśnie tak jest

Działa chyba pod każdym kątem, podobnie jak Broadlink

Ważna obserwacja: UFO R-11 działa z widocznie z większym opóźnieniem, niż Broadlink, ale sie tego spodziewałem. Nie jest to duże opóźnienie, nadal jest używalne, i zdecydowanie warte przeskoku z wifi na zigbee

1 Like