Moes UFO-R11 (znany także jako Tuya TS1201), to urządzenie, które potrafi wysyłać sygnały IR, których uczy się z dowolnego pilota na podczerwień.
W przeciwieństwie do Broadlik-owych rozwiązań, nie polega na WiFi i nie wymaga instalowania żadnych aplikacji, aby rozpocząć konfigurację. Korzystam z Broadlinka i raz na jakiś czas mam z nim problemy, gubi połączenie z siecią WiFi, zmienia sobie adres IP, itp itp. Trochę go już ujarzmiłem, ale zdecydowałem się spróbować czegoś potencjalnie bardziej niezawodnego.
- Odkręć tylną płytkę z urządzenia, zdejmij zaślepki z baterii (dołączone były do zestawu, #naBogato), i przytrzymaj przycisk “reset” przez 5s, aż zacznie migać niebieska lampka w rogu wierzchniej ścianki urządzenia.
- Przejdź do
/config/devices/dashboard
w Home Assistant i kliknij “Dodaj nowe urządzenie > Zigbee”. Nastąpi klasyczna procedura parowania - Aby odczytać kody IR, znajdź UFO na liście urządzeń w Home Assistant, kliknij w nie i przejdź do “Manage Zigbee Device”:
- W Clusters wybierz “Zosung IR Transmit”:
- Przejdź do “Commands” i wybierz “IR Learn”:
- Zaznacz “true” i kliknij “Issue Zigbee command”.
-
Zapali się niebieska lampka na urządzeni. Jest teraz w gotowości do nauki nowego kodu. Skieruj pilota IR w urządzenie i wciśnij przycisk, którego chcesz go nauczyć.
-
Przejdź do Attributes i wybierz “last_learned_ir_code”. Wciśnij “Read Attribute”. W polu Value pokaże się kod, który reprezentuje sygnał IR odpowiadający przyciskowi, którego właśnie uczymy. Zapisz ten kod, będzie potrzebny w następnym kroku.
-
Przejdź do
/developer-tools/action
w Home Assistant. WybierzZigbee Home Automation: Issue zigbee cluster command
jako Action. Pokaże się kilka pól do wypełnienia:
Parametr | Opis | Przykładowa wartość |
---|---|---|
ieee | Adres urządzenia. Znajdziesz go w sekcji “Zigbee Info” w widoku ustawień urządzenia | 00:0d:6f:00:05:8a:1e:25 |
endpoint_id | ID Endpointu. Ustaw na 1 . |
1 |
cluster_id | ID Clustra. W interfejsie jest pokazywane w postaci hexadecymalnej, ale trzeba przekonwertować na postać dziesiętną. U mnie w hex było 0xe004 , więc w dziesiętnym jest 57348 . Przekonwertowałem sobie gnome-calendar ale Wolfram Alpha czy jakiś konwerter online zadziałają również. |
57348 |
cluster_type | server |
|
command | Każda komenda ma swój wewnętrzny ID. W tym wypadku chodzi nam o komendę 2 , czyli “Wyślij nauczony kod IR” |
2 |
command_type | Type of the command to execute. | |
args | zostawiamy puste | |
params | Argumenty do komendy. Tutaj przeklejamy kod, który wcześniej wyciągneliśmy za pomocą Learn. | {"code": "MOJ_KOD"} |
manufacturer | zostawiamy puste |
- Wciśnij “Perform action” - sygnał IR powinien być wysłany i np. telewizor lub lampa powinny go otrzymać i nań zareagować. Akcję “Issue zigbee cluster command” możesz używać w dowolnej automatyzacji i konfigurować jak powyżej.