Na grupie patronów wspomniano o trackerach GPS na kartę GSM, czy ktoś z Was korzystał z takowych i jest w stanie polecić dobre urządzenia tego typu?
Myślałem o czymś podobnym do appleowskiego airtaga, ale to polega na sieciach kratowych tworzonych przez iPhone’y i wydaje mi się mniej precyzyjne niż urządzenie, które nie musi polegać na innych.
Korzystam i polecam. Z mojego doświadczenia, jeśli nie chcecie się bawić w przenoszenie numerów, najlepiej pójść do pobliskiej Żabki i kupić starter sieci Play. Po zarejestrowaniu u kasjera (trzeba pokazać dowód osobisty) można jednym kodem USSD przenieść numer do Fakt Mobile, bo Fakt Mobile jest podsiecią Play.
5 zł za rok ważności konta
I po wyczerpaniu stanu konta darmowy internet z prędkością do 32 kbit/s
Nie wiem, czy z internetem faktycznie tak jest, ale jeśli tak, to Fakt Mobile staje się idealną usługą pod takie trackery. Taką kartą SIM można cyklicznie wysyłać requesty HTTP do swojego serwera z mapą, albo chociaż odpowiadać na SMSy z prośbą o lokalizację. 1 SMS kosztuje 15 groszy.
Z pewnością nie smartfon, bo musiałby mieć stałe zasilanie.
Coś na baterię pokroju tych lokalizatorów dla zwierząt:
iirc takim lokalizatorom wydaje się komendy za pomocą SMSów na dany numer telefonu. Przykładowo wysyłam SMS z prośbą o lokalizację i dostaję koordynaty geograficzne.
Ale do czego miałby być ten tracker? Portfela, walizki, roweru, samochodu?
Ja się trochę bawiłem tanim trackerem, który robił furorę na Pepperze jakiś czas temu (WanWay S20* do kupienia za 20-30 zł). Ze względu na rozmiary przeznaczony raczej do samochodów.
Udało mi się go podpiąć do Ruhavika (https://gps-trace.com/pl/ruhavik) oraz serwera demo Traccar (https://www.traccar.org) - działał spoko. Niestety poległem na próbie postawienia własnego serwera Traccara na NAS-ie, więc tracker leży teraz gdzieś w domu i zbiera kurz.
[*] jego niska cena była spowodowana następującymi ograniczeniami:
obsługa tylko sieci 2G
tracker oferowany był w usłudze abonamentowej (żeby z niego korzystać należało płacić Chińczykowi co miesiąc i korzystać z jego serwerów oraz jego karty SIM dostarczonej z urządzeniem), ale udało się znaleźć metody odblokowania urządzenia i umożliwienia włożenia własnej karty SIM oraz ustawienia swoich serwerów do przesyłania lokalizacji; podobno najnowsze wersje tego trackera nie dają się już odblokować