Tiddly Wiki ma mnie w nosie

Od czasu do czasu robię notatki używając TiddlyWiki.

(przykładowy plik do pobrania jak na zał. screenie)

Aby unikać upierdliwości z zapisywaniem notatek dodałem do FF timimi, który rozwiązuje ten problem.

Działało i przestało. Nie zapisuje zmian – nawet najprostrzych. Nie ma znaczenia jakiej używam przeglądarki i jaki plik edytuję (nowopobrany czy jeden ze starszych).

Czy ktoś z Was używa TiddlyWIki? Wiecie, gdzie można szukać rozwiązania?

Nigdy nie korzystałem z tego narzędzia, a jak zalogujesz do niego bez pośrednictwa dodatku, to możesz wprowadzać zmiany czy nie?

Dla tych, którzy używają/planują używać TiddlyWiki.

Samo rozwiązanie działa, ale nie działą plugin do FF, plugin Timimi, który wspiera zapisywanie i backup plików HTML. Tym samym TiddlyWiki stało się nieco mniej poręcznym narzędziem.

Zaczałęm używać Anytype. Niestety to nie jest FOSS.

Tak z ciekawości, w jaki sposób plugin Timimi ułatwia zapisywanie? Co czyni zapisywanie w TiddlyWiki upierdliwym?

Używam TW jako pojedynczego pliku HTML (nie przez ich aplikację). Załączam filmik obrazujący niedziałanie Timimi.
Co widzimy…
Plik TiddlyWiki (otwarty w FF) z otwartym jednym z wielu wpisów (tiddlów, czy jak to się tam nazywa), który modyfikuję. Kliknięcie “fistaszka” powinno spowodować zapis w ramach tego samego pliku, w przeciwieństwie do standardowego CTRL+S, które wymusi stworzenie nowego pliku (na tym właśnie polega działanie Timimi). Jak widać, po zamknięciu pliku i ponownym otwarciu w FF wszystko jest po staremu.

Przeglądając listę issues tej wtyczki, napotkałem na coś takiego:

https://github.com/ibnishak/Timimi/issues/88

Everything seemed to work. But I forgot to reinstall the saver plugin, so in fact nothing was saving. I didn’t notice this because I was saving journal entries which I didn’t go back and look at right away.

Nie do końca znam się na tym ekosystemie, ale czy ten “saver plugin” to może być jakaś poszlaka?