Smart gniazdka wifi pod HA

Jak w temacie, jakie polecacie gniazdka wifi które działają z HomeAssistantem i nie wymagają bramki?

Osobiście nie korzystałem, ale Sonoff ma wersje swoich smart plugów oparte o WiFi. Produkty sonoffa mi zawsze działają dobrze, ale próbowałem tylko tych opartych o zigbee. Z tymi wariantami wifi nie wiem, jak wygląda parowanie, czy wymaga apki, itp, więc to tylko domysł, że sonoff się tu sprawdzi

a do zigbee masz bramkę jakąś specjalną? Widzę że w komentarzach np. tutaj
https://allegro.pl/oferta/sonoff-s26-r2-inteligentne-gniazdko-wifi-4000w-16a-bolec-typ-e-ewelink-15383770342?bi_s=ads&bi_m=productlisting%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=NDZjMWI5NGYtNmU4YS00YmUzLWE3ODAtYzRjN2NlMmMzNTJhAA&bi_t=ape&emission_unit_id=6b88782a-6ea1-4b21-8e21-dfb2a19fbd8a#productReviews

przewija się Zigbee2MQTT i Home Assistant

Tak, do komputera z Home Assistant mam podłączone przez USB mostek zigbee od sonoff (Sonoff ZBDongle-E)

Flashowałeś ten mostek, albo gniazdka?

nie, nie musiałem nic flashować, wszystko mi działało out of the box

Instalowałeś to https://github.com/zigbee2mqtt/hassio-zigbee2mqtt?tab=readme-ov-file#installation?

Ciekawy mnie jeszcze zasięg tej małej centralki.

Czy taki zestaw będzie spoko?

Jakiekolwiek gniazdko w którym masz dostęp do GPIO, żeby zflashować ESPHome :smiley:

Jeśli chcesz rozwiązanie gotowe out of the box, to najlepiej wybrać

jakieś gniazdko z Tasmotą. Jest to alternatywa dla ESPHome, o którym wspomniał @xyz tylko właśnie nie wymaga flashowania. Sam mam kilka gniazdek z Tasmotą - Refoss oraz 2x Nous A8T.
Nous A8T i A1T znajdziesz w Polsce w cenie około 50-70 złotych. Na Amazonie znajdziesz też Refoss, ale cena jest różna.
Co prawda, gniazdko nie wymaga bramki, ale wymaga message brokera MQTT. Wystarczy doinstalować sobie Mosquito, jest to drobiazg dostępny w Yunohost, w Snap Store czy na Dockera (możesz użyć też innego brokera).

Inną opcją jest też zakup gniazdka na Zigbee. Zigbee to nie jest WiFi, wymaga bramki. Oczywiście są dedykowane bramki pod Home Assistant, na przykład SkyConnect czy Sonoff (ja mam drugą), które działają ootb. O protokołach poczytasz tutaj: https://techwish.pl/blog/protokoly-komunikacji-smart-home-wyjasnienie/

Z2M to jedna z kilku integracji do obsługi urządzeń Zigbee, która działa też z Home Assistant. Z2M wymaga doinstalowania modułu, ale za to ma szerokie możliwości i wsparcie. Natomiast jak wepniesz dongle do USB z Home Assistant, to uzyskasz dostęp do ZHA, czyli Zigbee Home Automation, wbudowaną w HA integrację dla Zigbee, z której sam korzystam.

Kusi ceną, ale zastanów się czy chcesz coś tak wielkiego. Ja mam znacznie mniejsze, ale nadal duże gniazdko z Lidla i potrafi irytować rozmiarami. Gniazdka od np. Nous są mniejsze.

Ja mam taki sam dongle.

Zigbee tworzy sieć kratową, urządzenia wpięte do 230V rozszerzają zasięg.

1 Like

Nie - korzystam z wbudowanej w HA integracji zigbee (tzw. ZHA - Zigbee for Home Assistant) i działa mi out of the box <3

Wg dokumentacji od 10 do 100 metrów

Bramka spoko, ale akurat zalinkowany plug jest pod wifi, a nie pod zigbee. Ja mam takie: https://allegro.pl/oferta/outlet-gniazdko-sonoff-zigbee-zasilanie-sieciowe-smart-home-16570995239

O dzięki za wyczerpującą wypowiedź

Akurat w moim przypadku rozmiar nie gra roli

Niezły rozstrzał teoretycznie jest mi potrzebne kilka-kilkanaście metrów przez drewniane stropy.

Tzn jak? :smiley: Trochę nie rozumiem, mam mnóstwo urządzeń dookoła, wpięte w tę samą sieć, one rozszerzą zasięg? :thinking: W sensie wiele gniazdek które działają z Zigbee, ale nie dowolny sprzęt?

Mam na myśli te urządzenia Zigbee, które są wpięte w stałe źródło zasilania, na przykład żarówki czy smart gniazdka. Takiego zasięgu więc rozszerzać nie będą czujniki temperatury czy zalania zasilane bateriami. Oczywiście rozszerzany jest tylko zasięg sieci Zigbee. Zigbee to nie jest WiFi czy Bluetooth, pracuje na 2.4 GHz, ale jest to kompletnie inny protokół.

ZigBee to mocno rozpowszechniony protokół, który działa na częstotliwościach 2,4 GHz (IEEE 802.15.4) – tak jak WiFi, ale podobno ma z nim się „nie gryźć”. Korzystanie z ZigBee sprawia, że w naszym routerze nie rejestrujemy zbyt wielu urządzeń, co go finalnie nie obciąża.
ZigBee cechuje się również tym, że urządzenia podłączone do zasilania na stałe (na przykład smart gniazdka lub smart żarówki) mogą działać jako przekaźniki, repeatery. Tym samym tworzymy sobie sieć mesh ułatwiającą zbudowanie rozległego systemu Smart Home. Jak to działa? Jeśli dany czujnik jest poza zasięgiem sieci bezprzewodowej bramki, to nie zadziała. Jednak jeśli pomiędzy tymi urządzeniami znajdzie się żarówka, to ta właśnie żarówka będzie przekazywać sygnał z czujnika do bramki. ZigBee nie ma limitów co do urządzeń tworzących mesh, przez co nasza sieć może być naprawdę ogromna.

Więcej możesz przeczytać tutaj: https://techwish.pl/blog/protokoly-komunikacji-smart-home-wyjasnienie/

W przypadku piętrowych rozwiązań Zigbee faktycznie się sprawdzi właśnie przez fakt tworzenia sieci Mesh i możliwość wykorzystania dowolnej liczby hopów.

1 Like

ok, zamówione! Faktycznie w tym przypadku poleganie na bramce ma więcej sensu niż pojedyncze urządzenia, które łączą się do sieci wifi :slight_smile:

1 Like

I jak działa?

Jeszcze nie testowałem, czeka na moment :slight_smile:

Stawiam właśnie z użyciem https://www.home-assistant.io/integrations/zha/#known-working-zigbee-radio-modules

Konfiguracja była dziecinnie prosta i to bez użycia mqtt.

Po podłączeniu dongle’a do RaspberryPi dostałem komunikat w urządzeniach HA:

Następnie wybrałem stworzenie nowej sieci:

W trakcie tworzenia sieci włączyłem gniazdko i włączyłem tryb parowania, wszystko się dodało automatycznie, ale coś namieszałem wcześniej w trakcie zabawy z zigbee2mqtt:

Zatem usunąłem gniazdko z konfiguracji i dodałem ponownie, włączając tryb parowania w gniazdku:

Wszystko śmiga bez żadnych opóźnień, dzięki wielkie za polecajki!

2 Likes

Super, że działa. To teraz czas budować sieć Zigbee :smiley:

1 Like

Otóż to! Muszę się porozglądać co tam można podpiąć. Konfiguracja w HA łatwiejsza niż instalowanie apki na telefonie :laughing:

1 Like

Nawiązując do tematu, polecicie jakąś żarówkę E27 RGB pod Sonoffa, bez wifi?