Samsung Galaxy Tab A7 — loop przy próbie wgrania LineageOS

Hej Towarzysze, najpierw na T. teraz tu chciałbym opisać problem ‘przefleszowania’ tabletu.

Sprawa dotyczy Samsung Galaxy Tab A7, który podobno jest jednym z łatwiejszych do podmiany systemu.

Procedura jest opisana na stronie LOS (link). Wykonałem wszystkie kroki z sekcji Pre-Install Instructions, po czym tablet wszedł w loop’a. Jak się odloopował (w sumie nie wiem jak to zrobił/em), to udało mi się go uruchomić w trybie download (czyli gotowym do podłączenia do komputera i kontynuowania procesu). Przy czym nie mam śmiałości robić czegokolwiek, bo:

• boję się, że go trwale uszkodzę (podobno teraz jeszcze da się go ocucić).
  • nie wiem, czy wracać do oryginalnego systemu (1), czy go for LOS (2).

(1) nie wiem, jaki konkretnie system miałbym pobrać; polecono mi aplikację Frija, która automagicznie podpowiada wersję softu i pobiera ją, ale to wymaga podłączenia sprawnego tabletu lub podania m.in. CSC (pozostałe wymagane informacje, czyli SN oraz model mam)
(2) to bym preferował, ale boję się stracić kasę zainwestowaną w urządzenie

Samsung do flaszowania używa softu o nazwie Odin i tymże zaaplikowałem mu paczkę o nazwie vbmeta.img przerobioną na vbmeta.tar, która wyprowadziła go z równowagi.

Gdyby się komuś z Was chciało poświęcić trochę energii na pomoc, to byłbym bardzo wdzięczny. Jak napisałem na T. również odpłatnie, bo wiemy, że ciasto pieniądz.

Wgranie LOS sprowadza się do trzech prostych punktów:

1. Odblokowanie bootloadera
  2. Wgranie custom recovery
  3. Za pomocą custom recovery wgranie customowego systemu

:warning: Upewnij się, że wersja systemu OEM była odpowiednia przed zainstalowaniem LOS:

LineageOS builds for this device require an Android 12 version of the stock OS to be installed prior to following the installation guide

Nie da się zbrickować tego sprzętu, bo zawsze będziesz w stanie wejść do Download mode, dzięki któremu wgrasz custom recovery albo stock :stuck_out_tongue:

1 Like

A co z tym vbmeta.img, które opisuje instrukcja, a w Twoim opisie się nie pojawia? Co to za img? Bo po podmianie tego pliku przestał współpracować.

To, że nie da się zbrickować jest dardzo dobrą informacją.
Niestety nie sprawdziłem, który Android był na tablecie.

Skąd pobrać stock i jak ustalić który?
W sumie jedyna niewiadoma dla mnie to kod CSC, któty referuje do operatora sieci komórkowej, a w tym tablecie nie ma slotu karty SIM. Więc zastanawiam się, czy nie podać dowolnego, żeby tylko Frija przepuściła mnie do pobierania .img.

vbmeta odpowiada za weryfikację oprogramowania przy starcie telefonu. Ten od LineageOS jest taką atrapą która nic nie robi, żeby umożliwić Ci instalację custom rom.

Na własne życzenie sobie utrudniłeś sprawę.

Tam jest nawet napisane:

“The provided instructions are for LineageOS 21. These will only work if you follow every section and step precisely.”

“Podane instrukcje dotyczą systemu LineageOS 21. Będą one działać tylko wtedy, gdy będziesz dokładnie przestrzegać każdej sekcji i kroku.

Pobierz “Global”

Tak, tak. Nie musisz się dokładać do samobiczowania :slight_smile:
Było dla mnie oczywiste, że ma 12, ale ta ocena wynikała bardziej z długiego wpatrywania się w niebo, aniżeli z jakiegoś konkretu.

Widzisz gdzieś tam global?

Global to obojętnie jaki z Europy, żebyś nie miał jakichś ograniczeń na Chiny czy coś takiego.

1 Like

@ak1 Czy udało Ci sflashować tablet oficjalnym romem?

Nie, za bardzo mi drżą ręce. Dość mocno spinają mnie takie działania; muszę odczekać i może jutro się za to zabiorę.

Luzik, przeflashowanie do stock roma w trybie downloadu powinno być proste. Jak coś to pisz!

Dobra, lekko nie jest.

2 sprawy. Odin prosi o pliki: BL, AP, CP, CSC.

Podany serwis daje mi pliki: BL, AP, CSC oraz HOME_CSM (dwa ostatnie o niemal dokładnie takim samym rozmiarze)
image

Zatem…
Czy można pominąć plik CP?
Który plik CSC użyć (CSC czy HOME_CSM)?

Wszystkie pliki mają rozszerzenie *.tar.md5. Czy tak je można podać Odinowi?

Tak.

Użyj HOME_CSC, jeśli chcesz dokonać aktualizacji oprogramowania bez utraty danych na urządzeniu. Użyj CSC, jeśli chcesz zainstalować system “na nowo” czyszcząc dane użytkownika.

Jeśli przenosisz się z custom ROM na stocka, zawsze używaj CSC.

Tak.

3 Likes

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! :pray:
Z ciekawości (i może na przyszłość), czego dotyczy brakujący plik CP?

Poszło, dziekuję!

Pytanie bonusowe, czy jak mam już przetartą ścieżkę powrotu do stock’a, to mogę w ten sam sposób spróbować wgrać LineageOS?
Czyli:

• lineage-21.0-20240820-nightly-gta4lwifi-signed.zip
  • recovery.tar
  • vbmeta.tar

za jednym zamachem? Tylko nie wiem, w które pola w Odin wstawić poszczególne pliki.

:+1:

CP, lub inaczej Modem to pole, w które wrzucasz oprogramowanie do modemu bezprzewodowego (WiFi, Bluetooth, GSM) urządzenia. Pozwala Ci to na zwiększenie mocy, określenie kodu kraju (np. PL) i takie tam. W większości wypadków nie potrzebujesz i nie chcesz tego ruszać :stuck_out_tongue:

Absolutnie nie. To byłby najprostszy sposób na ponowny bootloop urządzenia.
Teraz zbootuj urządzene do stocka, podłącz WiFi i sprawdź aktualizacje do najnowszej wersji.

Postępuj zgodnie z instrukcjami instalacji LineageOS dla Twojego urządzenia.

Zanim cokolwiek zrobisz, przeczytaj całą instrukcję uważnie. Jeśli coś się nie powiedzie, nie kontynuuj.

2 Likes

Jeszcze aktualizacja do mojego poprzedniego komentarza:

Technicznie – da się zbrickować urządzenie w taki sposób, aby uszkodzić płytę główną, ale do tego jest wymagana specjalistyczna wiedza. To nie jest coś, co zrobisz “przypadkowo”.

Jeśli masz już uceglić taki sprzęt, to dokładnie wiesz, jak to zrobić – a jak umiesz to robić, to wiedza, jaką posiadasz jest już na tyle zaawansowana, że na 100% wiesz, jakie będą tego konsekwencje :wink:

Dobrze, że nie mamy do czynienia z jakimś Huaweiem :slight_smile:

Nie zgodzę się. Te kwestie dot. Huaweiów są zwykle konsekwencją błędu użytkownika :stuck_out_tongue: Huaweie custom ROMuje się w podobny sposób, jak resztę urządzeń. Jedyne, co się różni to sposób odblokowania bootloadera – potrzebujesz “pozwolenia” firmy Huawei na odblokowanie. Wysyłasz im wniosek, a następnie (zazwyczaj po tygodniu) otrzymujesz kod, którym możesz odblokować bootloader. Nic wielkiego.

Zresztą, podobną praktykę stosuje Xiaomi. Jak w 2018 rootowałem urządzenie bliskiej osoby (właśnie Xiaomi), to po raz pierwszy spotkałem się z takim mechanizmem i przez kilka następnych dni miałem gały jak 5 zł xD

1 Like

Jednostkowy przypadek, ale miałem tak z Huawei Mate 10 Lite, że po przywróceniu fabrycznego stocka nie chce się aktualizować do nowej wersji :melting_face: