Rezygnacja z prawa do odstąpienia od umowy

Kupując usługi cyfrowe często wyrażamy zgodę na świadczenie usługi przed upływem 14-dniowego terminu odstąpienia od umowy. Czy sprzedawca może wymuszać zaznaczenie tej zgody?

1 Like

ping dział @prawny :slight_smile:

Nie powinien wymuszać, ale wiem, że w praktyce tak często jest. Zazwyczaj klienci nie chcieliby czekać z dostarczeniem treści cyfrowych przez 14 dni, a sprzedawca wychodzi z założenia, że wlaśnie klient chce od razu dostać, więc często wskazuje tę zgodę jako obowiązkową, bo prawda jest taka, że wielu klientow nie czyta treści prawnych i potem np. jak by nie zaznaczyli, to byłyby skargi, że nie dostali towaru…Jest to może słabe tłumaczenie, ale w praktyce czasem tak to wygląda. Formalnie jednak klient powinien mieć wybór, ale jak nie wyrazi zgody, to musi czekać 14 dni na otrzymanie treści cyfrowej.

1 Like

Dzięki za odpowiedź. Właśnie wydaje mi się, że coraz częściej spotykam się, że zgoda jest wymagana. Rozumiem, że w większości konsumenci oczekują natychmiastowego dostępu do treści i najczęściej mi też na tym zależy, ale zdarzało mi się, że jednak wolałbym zachować prawo do odstąpienia.

Swoją drogą, chyba najlepsze rozwiązanie znalazła jedna księgarnia, gdzie zgodę udziela się dopiero w momencie pierwszego dostępu do treści, więc odpadają wszystkie problemy, że ktoś czegoś nie zaznaczył i nie ma dostępu do zakupionych treści.

2 Likes