Pasek LED dobrze zintegrowany z HA

Planuję zakup paska LED do podświetlenia ściany za biurkiem. Obecnie korzystam z bieda LEDa z Action, który działa na Tuya. Z LocalTuya miałem wiele problemów z konfiguracją, czy polecicie jakieś ledy, które nie wymagają dziesiątek fikołków w HA?

Możesz kupić:

• pasek LEDów adresowalnych (WS2812B)
  • Wemos d1 mini (odmiana esp8266)

i wgrać na tego Wemosa oprogramowanie WLED.

Ma natywną integrację z Home Assistantem, panel webowy i aplikację mobilną.

5 metrów paska o zagęszczeniu 30 ledów per metr u majfrendów to wydatek około 30 zł, natomiast koszt ESP8266 to od 3 do 7 zł w zależności od sklepu.

1 Like

Ja używam Aqara T1 Basic (LED Strip Lights T1 - Aqara)

Dostępny na Allegro i out of the box działa z Zigbee w Home Assistant (ZHA - nie próbowałem z MQTT)

Rozwiązanie @xyz widzę, że wychodzi ZNACZNIE taniej. Ale ja nie chcę mieć nic co polega na wifi, bo routery cały czas sprawiają problemy. Zigbee według mojego doświadczenia jest znacznie bardziej niezawodne

mój tani pasek polega na połączeniu do sieci wifi i zero problemów, ale słabo świeci

Czy takie itemki będą odpowiednie? Rozumiem, że ten pasek muszę polutować z pinami na płytce esp8266?

Noo to zależy od wifi. U mnie jest przeklęte. Router restartuje się automatycznie gdy Inea ma czkawkę i nie chcę nie móc sterować rzeczami, gdy router wstaje :stuck_out_tongue:

1 Like

Tak, te które podesłałeś będą w porządku.
Edit: Ale 20 zł za 1 wemosa to rozbój w biały dzień xd

Dokładnie. Żadna filozofia. Każdy sobie z tym poradzi :stuck_out_tongue:

U mnie działa 5 takich zestawów i nie ma problemów. Może masz problem z routerem?

1 Like

podesłałem pierwsze lepsze :smiley:

Tutaj masz jeszcze filmik jak to zrobić:

Albo, jeśli wolisz czytać:

:laughing:
nie

1 Like

P.S. Im więcej LEDów na pasku, tym mniej zasilania otrzyma pojedynczy LED. Dlatego 120 LEDów będzie świeciło słabiej niż 60 LEDów. Można do tego wpiąć jeszcze zewnętrzny zasilacz, ale to musisz sam sprawdzić, czy go faktycznie potrzebujesz.

Edit:

For setups with more than 150 LEDs, you should consider power injection.
[źródło]

1 Like

dzięki za tutorial i polecjaki :pray:

Tak jak pisałem powyżej - raz na jakiś czas modem zrywa połączenie i trzeba go restartować. Mam to zautomatyzowane (za pomocą HA i smart gniazdka), ale no wszelkie funkcje oparte o WiFi nie działają w trakcie restartu routera, a czasem nawet po restarcie routera. Np. IR Blaster Broadlinka bardzo nie lubi restartów routera i trzeba ten balster też zrestartować, aby zadziałał…