Wyjeżdżam w Pieniny i chcę pobrać mapy offline. Co polecacie bardziej - Organic Maps czy OSMand? Wiem, że obydwie aplikacje są dobrze dopracowane pod kątem wycieczek pieszych. Jak Wy uważacie?
Ja do pieszej nawigacji zawsze biorę Organic Maps. Z drugiej strony, jakieś zaawansowane ustawienia wyznaczania tras w OSMAnd może się przydadzą na trasie… Dlatego ja awaryjnie mam obydwie apki przy sobie
W zależności od kraju korzystam wymiennie z obu. Organic Maps w Polsce świetnie się sprawdza na szlakach. Radzę upewniać się, czy nie idziesz dzikim szlakami, bo te są dobrze udokumentowane w OSM.
@cichy1173 koniecznie daj znać, z czego ostatecznie skorzystałeś, i jak poszło
Padło na Organic Maps :-).
Dziewczyna szukała tras w aplikacji mapa-turystyczna.org (czy jakoś tak), gdzie były wyznaczone właśnie różne trasy, ścieżki itd. Przy próbie udostępnienia trasy wyszło, że generowany jest plik GPX. Przypomniałem sobie, że chyba Organic obsługuje GPX i faktycznie - można było plik zaimportować jako zakładkę (pewnie osm and też to ma, ale Organic jest bardzo szybkie, byłem pewien, że jest dostępne na oba systemy i ma znacznie prostszy interfejs). Co prawda, nie ma tych wszystkich opisów co są w mapa-turystyczna, ale Organic daje opcję pobrania map offline, a i tak OpenStreetMaps ma naniesione różne informacje na szlakach, takie jak siedzenia, ujęcia wody pitnej i inne. Jak dziewczyna zobaczyła, że mogę u siebie mieć ścieżkę w trybie offline, to również na swoim iPhone zainstalowała Organic Maps i finalnie obydwoje używaliśmy Organic Maps na trasach i szlakach :-).