Mumble – alternatywa dla TS3

Mumble

Mumble to wolna, open source’owa aplikacja do rozmów głosowych o niskim opóźnieniu i wysokiej jakości.

:globe_with_meridians: https://www.mumble.info/
:github: GitHub - mumble-voip/mumble: Mumble is an open-source, low-latency, high quality voice chat software.
:scroll: Licencja: Custom (przeczytaj LICENSE)

Najważniejsze zalety:

• komunikacja jest domyślnie szyfrowana TLSem (nie mylić z E2EE) i nie ma możliwości wyłączenia szyfrowania
  • oferuje bardzo wysokie wartości bitrate dźwięku, w porównaniu z popularnymi, konkurencyjnymi aplikacjami
  • ma możliwość nagrywania rozmów z podziałem każdego rozmówcy na osobny kanał dźwięku
  • rozpoznawanie znajomych między różnymi serwerami
  • możliwość skryptowania serwera (boty, automatyczne kanały itd.)
  • postawienie serwera jest ekstremalnie łatwe, a konfiguracja przyjemna

Wady, które zauważyłem (stan na 3 września 2024):

• klient wygląda jak typowa aplikacja KDE – technicznie dobrze wykonana, ale gościa od UX zamknęli w szafie na czas developmentu
  • domyślne dźwięki interfejsu są agresywne i nieprzyjemnie
  • czasami dołączanie do serwera trwa bardzo długo, mój rekord to 30 sekund (może mój stary serwer nie wyrabia? :thinking: nie debugowałem tego)

:white_check_mark: Certyfikat działania. Używam i polecam

1 Like

Korzystamy do nagrywania podcastów :heart:

Jedna uwaga, że przy dłuższych sesjach dźwięk nam się mocno desynchronizował. Wyłączenie opcji ciągłej transmisji i przejście na “Voice Activity” rozwiązało ten problem

EDIT: nie używamy wbudowanej funkcji nagrywania. Nagrywa każdy swoją ścieżkę osobno offline. Mumble służy nam do komunikacji z niską latencją w trakcie nagrywek

Fantastyczny tool do nagrywania zdalnie podcastów :smiley: