Zawsze mObywatel działał bez problemu, ale od czasu aktualizacji wprowadzającej widok kart tylko raz udało mi się do niego skutecznie zalogować. Teraz po logowaniu biometrycznym widzę biały ekran i aplikację można tylko ubić. Chciałem zasięgnąć informacji czy też macie takie problemy, zanim wezmę się za czyszczenie, przeinstalowywanie itd. System jak i aplikacja aktualizowane do najnowszych wersji. Na głównym profilu brak zainstalowanych Google Play Services i całej reszty od Google.
Na profilu bez Google Play Services mObywatel nie zadziała. Nie testowałem jeszcze na profilu z usługami Google’a, bo powoli rezygnuje z utrzymywania dodatkowego profilu w telefonie.
Hmm ale od początku działał bez problemu. Czy ostatnio zaszła jakaś zmiana? Pojawiły się jakieś zależności?
Nigdy nie testowałem go na profilu bez usług Google’a, może ktoś inny tutaj sprawdzał ![]()
Teoretycznie niedługo powinni udostępnić źródła na Githubie (
), więc łatwiej sprawdzimy, co tam się dzieje ![]()
Ja mam podobny problem, trzeba poczekac minute na tym bialym/czarnym ekranie i wtedy zaczyna dzialac xD
LineageOS z MicroG i ukrytym magiskiem
XD
Potwierdzam. GrapheneOS bez usług Google’a. mObywatel uruchamia się, na białym ekranie czekamy minutę po czym aplikacja działą poprawnie. Nawet podpisywanie PDFów działa jak należy!
Za każdym razem należy czekać minutę?
A jak zrobić profil bez usług Google? Przy dodawaniu nowego użytkownika nie widzę tam takiej opcji do wyboru.
Na GrapheneOS po prostu tworzysz nowy profil, standardowo jest bez doinstalowanych Google Play Services
Ok, dzięki. Aktualnie mam wszystko na jednym profilu.
Jak macie to podzielone?
Myślałem żeby zrobić to tak:
- jedno konto z google play dla mobywatela i banków
- jedno z google play dla appek które są tylko w tym sklepie (ewentualnie z aurora store)
- I konto główne z f-droidem, którego będę używać domyślnie.
Co myślicie o takim podziale?
Obecnie mam tak że:
Główny profil mam bez usług Google i tam mam mBank bo działa (wygodniej bo nie muszę się przełączać)
Drugi profil z usługami mam dla apek które nie działają bez nich
U mnie za każdym razem trzeba czekać minutę.
Tutaj jest podobno rozwiązanie: