Microsoft zapewni możliwość przetwarzania danych z usługi Microsoft 365 Copilot na terytorium Polski od 2026

Trafiłem przypadkiem i wydaje się być dużym newsem.

Ciekawe czy Polska została wybrana ze względu na to, że jak na warunki Europy jest to duży kraj, czy infrastruktura tutaj sprzyja. Kompletnie nie mam styczności z Azure, więc też nie wiem czy któryś region/AZ mieści się w Polsce (może ktoś z Was wie), ale (dla porównania) z tego co kojarzę, to jedna z europejskich AZ AWS-u jest faktycznie w Polsce.

>Microsoft
>suwerenność cyfrowa

Wybierz jedno. To, że amerykański Big Tech uruchomi centra danych w Polsce, niewiele świadczy. Dalej jest to amerykański Big Tech, który podlega zresztą pod CLOUD Act.

A według CLOUD Act amerykańskie służby mogą się dobrać do każdego serwera należącego do amerykańskich firm technologicznych niezależnie od tego, gdzie się one fizycznie znajdują:

[…] Part 1 restores the status quo that existed prior to the Microsoft litigation: Again there is the mandatory disclosure of data regardless of its location. […]

Put simply, Microsoft puścił bujdę na resorach. Ale to nie jest pierwszy raz w ich wykonaniu – widać, że pali im się grunt pod nogami i nawalają buzzwordami jak z karabinu maszynowego.

4 Likes