[LOS/-GMS/+ROOT] mBank

raport z testów aplikacji bankowej smartfonie z alt. systemem - wersja 0.02

mBank – mBank PL (pl.mbank)

Platforma testowa

• Smartfon: Redmi Note 9 (M2003J15SG)

• System operacyjny: LineageOS 20 (build z 12 listopada 2024)

• Root: Tak

• Usługi Google: Nie

• Odblokowany bootloader: Tak

• Źródło aplikacji bankowej: Aurora Store

• Wersja aplikacji: 3.88.0

• Karta SIM: Tak, ale niepowiązana z kontem bankowym

• Inne modyfikacje: Nie

Test

• Konfiguracja i zalogowanie do aplikacji: Działa

• Logowanie za pomocą biometrii: Działa

• Przelewy tradycyjne, natychmiastowe: Działa

• Przegląd historii przelewów: Działa

• Podgląd dostępnych środków: Działa

• Przelewy na telefon/BLIK: Działa

• Płatności zbliżeniowe z użyciem BLIK-C lub Google Pay Nie działa

• Powiadomienia: Nie działa

• Funkcje dodatkowe (np. zakup biletów MPK, doładowanie telefonu): Nie

• Czy aplikacja wyświetla komunikat informujący o nieoryginalnym/zmodyfikowanym systemie: Tak, ale tylko przy próbie aktywacji usługi BLIK Zbliżeniowy

Aplikacja, jeśli nie została zainstalowana za pomocą instalatora root (brak spoofingu vendora), zostawia jedno powiadomienie o niewiadomym pochodzeniu aplikacji. Jednak powiadomienie to można oznaczyć jako przeczytane i nie utrudnia korzystania z aplikacji.

Ocena: 7

Komentarz i podsumowanie

Głównym celem aplikacji jest otrzymywanie natychmiastowych powiadomień na temat konta bankowego i integracja z Android Wallet API. Obydwie funkcje są niedostępne, dlatego korzystanie z aplikacji mobilnej w tym przypadku można uznać za szybszą metodę na logowanie zalogowania do serwisu transakcyjnego WWW.

2 Likes

Wedle mojej wiedzy mBank sprawdza, czy masz zablokowanego bootloadera i wyłączone debugowanie ADB, dlatego też nie działa Blik NFC.

Skoro to twój second device to można by poeksperymentować z blokowanie bootloadera (szczegóły w przeniesionym tutaj wątku: Moja historia z mBankiem i jak obszedłem zabezpieczenia SafetyNet - #7)

Na dniach spróbuję zablokować bootloader i wyłączyć debugowanie, ale blokada bootloadera przy customowym OS to proszenie się o katastrofę :laughing:

1 Like

Muszę odkurzyć swojego Samsunga Galaxy A5 2015, wgrać mu ostatni dostępny LineageOS i zrobić to samo

Z tego co czytałem to zablokowanie bootloadera w momencie gdy masz custom ROMa to gwarantowany brick

Z blokadą bootloadera nie powinno być problemów przy custom ROM, dopóki mogę się dostać do systemu operacyjnego. Dopiero jeśli coś z systemem zepsuję, to telefon jest do wyrzucenia, bo tylko z poziomu systemu można odblokować bootloader.

Dodatkowo, niektóre modele smartfonów po zablokowaniu bootloadera wgrywają stock OS

Inny patron Gustaw ponoć korzysta z Fairphone’a 4, właśnie z LOS i zablokowanym bootloaderem :thinking:

@xyz Dałbyś radę nieco przerobić ten raport pod nową templatkę i wstawić go do odpowiedniego działu? Byłby to fajny początek :grinning:

Jasne. Sorki za tak długi czas odpowiedzi. Dziś to ogarnę

No i poprawione

Jednak nie “dzisiaj”, ale ostatecznie poprawione :smile: Dopisałem też swój komentarz podsumowujący działanie aplikacji.