[LOS/-GMS/-ROOT] Bank Millenium

Millenium - Bank Millenium

Platforma testowa

• Smartfon: Samsung Galaxy S10/OnePlus 6
  • System operacyjny: LineageOS 22.1 (Android 15)
  • Root: nie (dodaję moje doświadczenia z włączonym rootem)
  • Usługi Google: tak - microG bez SafetyNet (dodaję moje doświadczenia z brakiem usług)
  • Odblokowany bootloader: tak
  • Źródło aplikacji bankowej: Google Play (Aurora Store)
  • Wersja aplikacji: 4.99.6
  • Karta SIM: tak
  • Inne modyfikacje: (brak)

Test

• Konfiguracja i zalogowanie do aplikacji:
  • Logowanie za pomocą biometrii: (szczegóły niżej)
  • Przelewy tradycyjne, natychmiastowe:
  • Przegląd historii przelewów:
  • Podgląd dostępnych środków:
  • Przelewy na telefon/BLIK:
  • Płatności zbliżeniowe z użyciem BLIK-C lub Google Pay:
    • Płatności BLIK działały do grudnia 2024. Później zablokowano mi możliwość wejścia w opcje płatności zbliżeniowych (szczegóły poniżej), a gdy zostały odblokowane po ok. miesiącu, aktywują się po czym dostaję powiadomienie, że się nie udało. Nie mam już roota, więc spróbuję zapłacić i dam znać.
    • Bez usług Google opcje płatności zbliżeniowych ładują się w nieskończoność.
  • Powiadomienia:
    • Tylko z usługami Google
  • Zmiana limitów karty:
  • Funkcje dodatkowe (np. zakup biletów MPK, doładowanie telefonu): Nie testowałem
  • Czy aplikacja wyświetla komunikat informujący o nieoryginalnym/zmodyfikowanym systemie:
    • Przy próbie włączenia logowania za pomocą biometrii wyskakuje komunikat: “Niestety, nie możesz włączyć tej opcji ze względów bezpieczeństwa”. W grudniu 2024, gdy jeszcze miałem roota, dostałem SMS z informacją, że na moim telefonie znajduje się nieoficjalne oprogramowanie i płatności zbliżeniowe BLIK zostały wyłączone.

Ocena: [7/10]

Komentarz i podsumowanie

Podstawowe funkcje działają bez problemu, a przez długi czas płaciłem zbliżeniowo bez większych problemów (także z rootem), choć obecnie już to nie działa. Brak logowania biometrią może być problemem z perspektywy wygody jak i prywatności, ale bez usług Google aplikacja nie odmówi nam działania. Jesteśmy wtedy za to dodatkowo skazani na pewny brak płatności zbliżeniowych.

3 Likes

Dziękujemy za twój wpis! :slight_smile:

1 Like