Czy ktoś z Was korzystał z wtyczki localtuya w HA? Warto przesiadać się z chmurowej integracji zwykłej Tuya? Standardowa integracja trochę kuleje, ma spore lagi + jest oparta o chińską chmurę…
Powiem tak, LocalTuya kuleje jeszcze bardziej. Najpierw działa cudownie, a potem rozłącza się z byle powodu i nie można się dobić do urządzenia do następnego restartu HA.
Ja jednak znalazłem na to sposób – automatyzacja restartująca HA gdy tylko urządzenie Tuya stanie się niedostępne
1 Like
Robię codzennie restart mojego HA, ale nie chciałbym tego robić dodatkowo przy zawieszających się urządzeniach
To mocno zależy od sprzętu. Przykładowo:
- fontanna dla kota - działała całkiem spoko, w >90% przypadków wracało połączenie po restarcie HA czy odpięciu fontanny od prądu. Tutaj nie miałem do czego się przyczepić.
- Żarówka Gosund WB4 - najpierw działała pięknie, miałem RGBW, co było nieosiągalne przez Tuya Cloud (na chmurze w HA miałem tylko RGB). Po jakimś czas RGB zniknęło, zostało samo W. Jak pamiętam, to po kolejnych dniach żarówka rozłączyła się. Podpiąłem ją znowu ale już miała tylko W, bez RGB. Tak czy owak, po jakimś czasie znowu rozłączyła się na amen.
Nie lepiej zrestartować integrację? Czy to nic nie daje?
Nie, to nie działa
1 Like