Czy ktoś z Was konfigurował CUPSa pod HA, tak aby można było wysyłać komendy do drukarki?
Jakie chciałbyś komendy wysyłać? Tak z ciekawości
Najbardziej to zależy mi na triggerowaniu czyszczenia głowicy, ale myślę, że wystarczyłoby printowanie test page’a, które chciałbym wrzucić sobie w jakąś automatyzację
W sumie ciekawa opcja. Automatyzacja triggerowana momentem czasu to fajny pomysł.
Ogólnie to tak, jest IPP z dedykowaną swoją integracją i u mnie normalnie wykrywa drukarkę Brother podpiętą po USB do Orange Pi gdzie mam Ghostscript (stąd mam CUPS i IPP w drukarce). Niestety, mimo tego, mam tylko dwie encje - aktualny stan oraz uptime. Nie ma żadnych triggerów.
Na Twoim miejscu zacząłbym od IPP - zobaczył jakie funkcje są dostępne po IPP i zobaczył czy się one pojawiają w Home Assistant. Jak nie, to można zbudować coś swojego, o ile możesz np. komendami triggerować niektóre zdarzenia w drukarce.
Mój IPP ma dokładnie te same stany, dlatego pomyślałem o CUPSie, z tym że ja używam HAOS i na razie udało mi się jakoś dodać drukarkę i integrację CUPS do HA, ale też nic tam nie da się zrobić.
Ja bym skorzystał z integracji shell command i wydrukował jakiegoś pdf-a za pomocą lpr
(tool który instaluje się razem z CUPS).
A samo ustawianie drukarki możesz zrobić po uruchomieniu cups-a za pomocą sysctl i odpalenie localhost:631
AAAA teraz widzę że chodzi o HAOS. To może być trudniej, ale nadal bym próbował tym shell commandem