Nie przepadam za “AI” ze względów etycznych, środowiskowych itp. ale niestety jeszcze nie znalazłem innego menadżera haseł, który mi odpowiada ![]()
Według mnie, niezależnie, czy robią z AI, czy “samodzielnie” i tak wielki szacun że ktoś utrzymuje ten projekt bez brania żadnego wynagrodzenia.
Notabene nawet ludzie sobie nie zdają sprawy ile softu teraz powstaje przez ten cały vibe coding ![]()
Trzeba odróżnić sobie
vibe coding
od ai-assisted coding.
Co innego biczować chatagpt dziesiątym z rzędu promptem “popraw zielony przycisk" w projekcie w którym nie wiesz co się dzieje (bo dokładnie to oznacza “vibe coding”), a co innego wykorzystywać go do poprawiania pojedynczych kawałków kodu.
Sam korzystam z LLMów do refaktoryzacji swojego kodu i w mojej ocenie nie ma w tym nic złego, dopóki wiem co w projekcie rzeczywiście się dzieje.
Mam wrażenie, że niektórzy założyli sobie swego rodzaju filtr przez który odrzucają/cancelują wszystko, w czego rozwoju AI uczestniczyło choćby w najmniejszym stopniu.
Patrząc w pracy widzę różnie, niektórzy generują coś nie wiedząc dlaczego działa / nie działa ![]()
Trochę w temacie :< https://etn.se/index.php/nyheter/72808-curl-removes-bug-bounties.html