Jakie automatyzacje w Waszych domach są najprzydatniejsze?

Jak w tytule :smiley:

Wrzucam kilka przykładów z mojego podwórka:

• Wiadomość głosowa na głośnik i chwilowe czerwone światło, gdy którekolwiek okno w pokoju jest otwarte, a IMGiW wydało czerwony alert burzowy i faktycznie pada
  • Brak obecności w pokoju przez dłuższy czas wyłącza ogrzewanie w tym pokoju (głowica termostatyczna na 0)
  • Przyciemnienie świateł przy rozpoczęciu odtwarzania na TV, przywrócenie poprzednich ustawień po zakończeniu/zatrzymaniu.
  • Powolne podjaśnianie światła w momencie godziny budzika (dynamicznie pobierany najwcześniejszy ustawiony budzik z Androida)
  • Automatyczne wyłączenie wszystkich świateł, gdy nikogo nie ma w domu
1 Like

Mam bardzo podobne automatyzacje :smiley: <3

jak automatyzacja sprawdza, czy naprawdę pada? :thinking:

Z bardziej przydatnych:

• zapalanie światła, jeżeli wchodzę do domu i już jest ciemno
  • automatyczne restartowanie routera, gdy system wykryje brak internetu
  • wł/wył wiatraczka przy dyskach twardych mojego NAS-a
  • wyłączanie hałaśliwych urządzeń na czas nagrywania podcastu (sterowane guzikiem)
  • zmiana temperatury światła na ciepłe, jeżeli jest po 21:00 i jest ciemno
  • włączanie seedowania iso archlinuxa, gdy nie ma mnie w domu
  • powiadamianie mnie, gdy jest przecena na któryś z wybranych przeze mnie produktów we Frisco
  • wyłączanie klimatyzatora, gdy otworzy się okno/balkon
  • sygnalizacja pulsującą lampą, gdy trzeba zamknąć/otworzyć okno, aby pomóc w chłodzeniu/grzaniu mieszkania

Z mniej przydatnych - synchronizacja koloru świateł z zawartością ekranu:

https://video.kuba-orlik.name/w/tHahQ1sjSgAocMRz6QWAoc

1 Like

Po Warszawie porozstawiane są rządowe stacje metereologiczne.

Ja korzystam z API Otwarte Dane miasta Warszawa, która zbiera wszystkie te stacje w jedno miejsce i ma ustandaryzowaną specyfikację JSONa. Jest to dokładnie Warszawska Platforma IoT.

Jest kilkuminutowe opóźnienie w aktualizacji danych, ale to nie robi problemu, ponieważ mieszkam w pewnej odległości od tych stacji i zanim ten deszcz dojdzie do mnie, akurat mija te kilka minut potrzebne na aktualizację i powiadomienie mnie o (realnym, już padającym) nadchodzącym deszczu xd

Do wykrywania, czy faktycznie pada sprawdzam parametr int_opadu, ale dostępne są jeszcze wilg_pow, pred_wiatru czy temp_pow.

Mieszkam pomiędzy trzema takimi stacjami, więc jeśli pada, to nie ma szans, że któraś z nich tego nie wykryje :smiley:

O, bardzo ciekawe. Sam chyba dodam takie u siebie.

Masz publiczny adres IP z przekierowanymi portami? :smile:

Miałem kiedyś taki ambilight, ale jako pasek LED z tyłu telewizora. Mimo, że projekt wygląda efektownie, to nie byłbym w stanie oglądać tak filmów. Bardziej zabawka niż faktyczny, użyteczny gadżet :flushed:

1 Like

Nie mam zbyt wielu automatyzacji, zwłaszcza bardziej zaawansowanych, w sumie muszę się pobawić w ich budowanie (w poprzednim miejscu zamieszkania miałem ich więcej :sweat_smile:).

Ale mogę podzielić się tymi, które mam teraz - są całkiem proste, ale bardzo przydatne.

1. Zliczanie kaw - ta automatyzacja bazuje na blueprincie Appliance has finished. Automatyzacja sprawdza, czy ekspres się uruchomił i nagrzał. Spełnia to dwie role:
    • Powiadomienie na telefon informujące, że ekspres jest już gotowy do zrobienia kawy.
    • Po wykonaniu całej sekwencji automatyzacji zwiększany jest pomocnik licznik o 1. Zliczam kawy po to, aby wiedzieć kiedy mam go odkamienić (zgodnie z zaleceniami producenta). Jest to zwykły “analogowy” ekspres kolbowy, więc sam o niczym nie informuje. Po przekroczeniu danej liczby dostaję powiadomienia na telefon informujące o potrzebie odkamienienia.
  2. Włączanie dźwięków telefonu - kiedy jestem w pracy, to muszę mieć włączony dzwonek w telefonie, aby niczego nie przegapić. Natomiast dla mnie domyślnym jest mieć włączone tylko wibracje. Dlatego zautomatyzowałem to z Home Assistant, gdzie mam zsynchronizowany kalendarz NextCloud Calendar z moimi shiftami w pracy. Kiedy wydarzenie z kalendarza “Praca” rozpoczyna się, to włączają się dźwięki telefonu. A kiedy wydarzenie w tym kalendarzu kończy się, to przywracany jest tryb wibracji. Pobieranie kalendarza z pracy do Nextcloud też mam zautomatyzowane, ale już poza Home Assistantem :sweat_smile:.
  3. Gwizdanie oczyszczem powietrza - w pracy korzystam z PagerDuty, do którego można mieć dostęp po API. Dlatego napisałem sobie workera, który skanuje PD w poszukiwaniu nowych “alarmów” i jak takowy wystąpi, to wysyła o tym informację do Home Assistanta i to uruchamia automatyzację. W moim przypadku jest to przełączanie trybu child_lock w Xiaomi Air Purifier 4 Lite. Otóż zauważyłem, że przełączenie tego trybu wywołuje gwizdanie w oczyszczaczu. Wykorzystuję ten fakt właśnie do powiadomień o alarmach.
  4. “Połącz ponownie Xiaomi 4 Lite” - integracja Xiaomi Miio ma lekkie zwiechy i czasami oczyszczacz powietrza traci połączenie na kilka sekund. Jednak czasami rozłączało go tak, że połączenie nie wracało. Dlatego wpiąłem go w smart listwę i jak 4 Lite jest niedostępny przez minutę, to następuje restart sprzętu za pomocą smart listwy. Prosta automatyzacja, którą włączyłem raz i sobie działa, a rozwiązała wiele kłopotów.
1 Like

Ja włączyłem duże wygładzanie koloru w czasie i ten ambilight nie rozprasza tak, jak przed wlaczeniem tego. Klimacik robi za to

1 Like