Instagram i wyłączone konto, brak odpowiedzi na żądanie RODO

Dzień dobry!

Jakiś czas temu (13 listopada 2023) otworzyłem dla swojego projektu konto Instagram, które zostało natychmiast po utworzeniu wyłączone za “niezgodność z Wytycznymi do społeczności”:

Jedyna opcja, jaką mam to wylogowanie z konta. Nie mam opcji usunięcia konta – wklepanie ręcznie adresu z panelem usuwania konta automatycznie przekierowuje na stronę widoczną wyżej.

Próbowałem skorzystać ze strony Your Digital Rights, aby wysłać im wiadomość email z żądaniem usunięcia danych powołując się na RODO.

Dziwne jest, że nie udostępniają żadnego innego adresu do skontaktowania się w tej sprawie, poza support@instagram.com – co sugeruje, że ten adres nie służy do takich spraw. Gdzie zatem miałbym wysłać takie żądanie? Wiadomość wysłałem 28 marca tego roku i do teraz nie otrzymałem żadnej odpowiedzi z ich strony.

Co ja, jako zwykły zjadacz chleba mogę zrobić w takiej sytuacji? Świadczą usługi dla klientów w UE, więc powinni się stosować do przepisów obowiązujących w UE, czyli RODO. Technicznie tam są moje dane osobowe (imię, email, adres IP, numer telefonu, user-agent i pewnie wiele innych) podane w trakcie rejestracji, a ignorują moje żądania RODO.

Z góry dziękuję za odpowiedź

1 Like

Oni powinni przekazać to do inspektora ochrony danych… ale spróbuj jeszcze tu się z nimi skontaktować: (https://www.facebook.com/help/contact/540977946302970) jak nie będzie odpowiedzi w ciągu miesiąca, można złożyć skargę do uodo

2 Likes

Dziękuję. Tak zrobię, skontaktuję się z nimi przez ten formularz. Jak nic nie zrobią to wtedy będę dalej pytał.

2 Likes

pewnie, dawaj znać :wink:

Wysłałem formularzem żądanie usunięcia danych osobowych. W formularzu wkleiłem mniej więcej to, co było w emailu do nich.

Dostałem wiadomość zwrotną, że otrzymali moje zgłoszenie i przypisali mi numer sprawy:

Szkoda tylko, że zignorowali moją wiadomość email. Czy prawo Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych określa wymaganą formę komunikacji dla takich żądań?

RODO nakłada na administratorów obowiązek poinformowania podmiotów danych o przetwarzaniu danych osobowych i w takiej informacji powinny być dane kontaktowe do administratora w sprawach związanych z przetwarzaniem danych. Informacje w powyższym zakresie zawierają zazwyczj polityki prywatności i też tam znalazłam namiar do ww. formularza. Nie skontaktowałeś się przez dedykowany kanał. Niemniej w normalnych organizacjach takie żądanie, które wpłynęło na niewłaściwy adres, jest zazwyczaj przekierowywane do właściwej osoby.

1 Like