Immich – alternatywa Google Photos

Immich

Samodzielnie hostowane rozwiązanie do zarządzania zdjęciami i materiałami wideo

:globe_with_meridians: https://immich.app/
:github: GitHub - immich-app/immich: High performance self-hosted photo and video management solution.
:f_droid: Immich | F-Droid - Free and Open Source Android App Repository
:scroll: Licencja AGPLv4

:white_check_mark: Certyfikat działania. Używam i polecam

Fajne, ciekawe czy uciągłoby moje TB zdjęć w RAWach :smiley:

Właśnie do takich zastosowań został zbudowany Immich :wink:

Hmm, mi osobiście bardziej zależy zarządzanie lokalnie, obecnie korzystam niestety z Image Viewer | Photo Viewer | Image Resize | XnView bo nic typowo FOSSowego nie jest w stanie uciągnąć mojej kolekcji poprawnie.

Dodatkowo tam jest zaimplementowany machine learning. Używa lokalnych modeli do rozpoznawania osób i można wyszukiwać zdjęcia po frazach (np. dla frazy “dog”, pokaże mi wszystkie moje zdjęcia z psem).

Jeśli jedna osoba wystąpi przynajmniej 3 razy w Twojej galerii (liczba konfigurowalna) to Immich utworzy jej wpis osoby i można filtrować zdjęcia po twarzach osób.

Wszystko odbywa się lokalnie bez przesyłania niczego do zewnętrznych serwisów.

Świetna jest też mapka, która wizualnie (z exif) liczbami przedstawia, gdzie zrobiłeś ile zdjęć. A jeśli zzoomujesz mapkę wystarczająco, zobaczysz nawet poszczególne zdjęcia :smile:

Wciąż mam obawy, że przy rawkach 40 MB na zdjęcie to będzie klękać, ale może wypróbuję

Oglądałem chyba prezentację Immicha na kanale FUTO, i chłopaki mówili, że właśnie piszą mocno pod optymalizację takich ciężkich rzeczy. Nie mają natomiast żadnego szyfrowania “at rest”, co pewnie też przyspiesza sprawy.

2 Likes

Kluczowa funkcja dla mnie to możliwość szybkiego przeglądania i łączenia RAWów z odpowiadającymi im JPGami