[GrapheneOS/-GMS/-ROOT] PKO BP (IKO)

raport z testów aplikacji bankowej smartfonie z alt. systemem - wersja 0.03

Informacje w nawiasach kwadratowych należy wypełnić

[IKO - PKO BP]

Platforma testowa

• Smartfon: [Google Pixel 8a]
  • System operacyjny: [GrapheneOS (2026032000)]
  • Root: [nie]
  • Usługi Google: [nie, ale pierwsze logowanie do aplikacji jeszcze z usługami]
  • Odblokowany bootloader: [nie]
  • Źródło aplikacji bankowej: [pierwsza instalacja z Google Play, aktualizacje już z Aurora Store]
  • Wersja aplikacji: [3.180.25]
  • Karta SIM: [tak]
  • Inne modyfikacje:

Test

Wstaw znak x w [ ], jeżeli dana funkcja działa:

• Konfiguracja i zalogowanie do aplikacji: x
  • Logowanie za pomocą biometrii: x jak działa, to, w jakiej formie (na odcisk)
  • Przelewy tradycyjne, natychmiastowe: x
  • Przegląd historii przelewów: x
  • Podgląd dostępnych środków: x
  • Przelewy na telefon/BLIK: x
  • Płatności zbliżeniowe z użyciem BLIK-C lub Google Pay: (BLIK) x
  • Powiadomienia: (trzeba wejść w aplikację, więc 50/50)
  • Zmiana limitów karty: nie testowałem
  • Funkcje dodatkowe (np. zakup biletów MPK, doładowanie telefonu): [śmigają]
  • Czy aplikacja wyświetla komunikat informujący o nieoryginalnym/zmodyfikowanym systemie: x [za każdym uruchomieniem aplikacji dostaję komunikat że aplikacja nie zadziała bez usług Google Play, plot-twist - działa]

Ocena: [9/10]

Komentarz i podsumowanie:

Minus 1 pkt za irytujący komunikat i tyle. W pełni funkcjonalnych powiadomień bez Google Play Services i tak bym się nie spodziewał, więc ogólnie miłe zaskoczenie. Ważna uwaga - pierwsze logowanie do aplikacji wykonałem z Google Play Services.

PS. Na Pixelu 9a (z Google Play Services) również śmiga.

2 Likes

Czy zainstalowałeś usługi Google Play Services w GrapheneOS, po czym odinstalowałeś je?

Dokładnie tak. Poużywałem chwilę IKO z zainstalowanymi Google Play Services, ale ostatecznie uznałem, że ich jakoś wybitnie nie potrzebuję, więc je odinstalowałem. Dlatego też nie jestem w stanie ocenić, jakby działało IKO, gdybym od początku ich nie używał.

1 Like

Ok dzięki :slight_smile: