Fairphone 6 zaskakuje ceną i specyfikacją

Siema. Odbyła się premiera nowego smartfona z linii FairPhone i jest to FairPhone 6. To, na co zwróciłem uwagę, że telefon stoi bliżej flagowców, procesor ma z półki średnia+, ekran flagowy i to w całkiem przyjemnej przekątnej. Do tego doszły moduły akcesoryjne podobne do tych z CMF Phone 1. No i finalnie cena, która jak na speckę nie jest wygórowana, bo około 2500 PLN

Więcej tutaj: https://shop.fairphone.com/the-fairphone-gen-6

Co myślicie?

2 Likes

Fajnie się zapowiada, czekam na recenzje. Gdyby jeszcze Peak Design zrobił case i mógłbym mieć dual boota to telefonie dla mnie idealny :smiley:

1 Like

Też czekam na case’a od PD :stuck_out_tongue: Ale zawsze zostaje ten doklejany slimlink :eye:

1 Like

@cichy1173 bym kupował gdyby nie to że już mam czwórkę i zamierzam ją używać tak długo jak się da :)

3 Likes

@cichy1173@forum.internet-czas-dzialac.pl @cichy1173@mastodon.social spróbowałbym jako drugi telefon.

1 Like

@maciek33 @cichy1173@forum.internet-czas-dzialac.pl

Ja poczekam z zakupem na recenzje. W przeciwieństwie do Pixel 9 Pro, Fairphone 6 wywołuje u mnie jakieś pozytywne emocje i faktycznie mam ochotę go zakupić, ale też nie chciałbym zaliczyć downgrade’u względem aktualnie używanego przeze mnie Nothing Phone 1, dlatego poczekam.

2 Likes

@cichy1173@forum.internet-czas-dzialac.pl @maciek33 @arek @stfn Pojawiła się *chyba* pierwsza recenzja, która jest całkiem obiecująca, a wskazane problemy są głównie do naprawienia aktualizacją software'u (problem z kartą pamięci jest przestrzelony, autor nie zauważył złącza SD, które jest w gnieździe karty SIM na zewnątrz obudowy)

https://www.youtube.com/watch?v=mTt8Nv5arGU&pp=ygUSZmFpcnBob25lIDYgcmV2aWV3

2 Likes

@maciek33 @cichy1173@forum.internet-czas-dzialac.pl
https://www.youtube.com/watch?v=bXseyTdynCo
https://www.youtube.com/watch?v=mTt8Nv5arGU&pp=ygUSZmFpcnBob25lIDYgcmV2aWV3

1 Like

Eh, znowu “punch hole”…
Przeszkadzają mi te wcięcia na kamerę, której nie używam…

Ale ma to swoje plusy, od ~6 lat nie marnuję pieniędzy na kolejne smartfony :grinning_face:

Wysuwana kamera była szczytem jaki mogliśmy osiągnąć. Szkoda, że od tego producenci odeszli

OnePlus 7 Pro :heart:

Niestety muszę czekać, aż więcej producentów zacznie stosować kamery pod ekranem - jakość nie ma dla mnie znaczenia, byle nie była widoczna.
A najlepiej smartfon modułowy, żebym mógł całkiem wyrzucić przednią kamerę :grinning_face:

1 Like

Trochę w temacie /e/OS, GrapheneOS i FP6:

https://discuss.grapheneos.org/d/24134-devices-lacking-standard-privacysecurity-patches-and-protections-arent-private

1 Like

Przeczytałem ten artykuł i, o ile już alergicznie reaguję na słowo “misconceptions” w okolicy słowa “GrapheneOS”, o tyle:

1. nie rozumiem, jak można się tak rozjeżdżać z faktami. W sensie: to, co twierdzi ten artykuł, oraz artykuł cytowany w nim, można łatwo sprawdzić, więc czemu ktoś miałby sobie tego trudu nie zadać pisząc którykolwiek z nich, że pojawiają się takie zgrzyty? Tutaj nie ma debaty o tym, którt system polityczny jest lepszy, tylko czy jest np. pełna obsługa Secure Elementu - jest albo nie jest.
  2. ciągle ubolewam nad tym, że te wszystkie Fairphone, Nothingi i inni “niezależni” producenci nie mogą się dogadać z GrapheneOS, ustalić akceptowalny przez wszystkich BOM i wyprodukować NIE WIEM CZY MOŻNA PRZEKLINAĆ bezpieczny smartfon, z korzyścią dla wszystkich. Ale żyję już na tyle długo, żeby wiedzieć, że małostkowość to jedna z największych przeszkód na drodze rozwoju cywilizacji :frowning:
1 Like

O ile jeszcze Fairphone poniekąd trochę rozumiem, tak Nothing czy inni producenci po co mieliby to robić? Czy typowy użytkownik oczekuje “bezpiecznego” smartfona z toną funkcji dodatkowych, których nie rozumieją, bo nie znają pojęć leżących u podstaw tychże dodatków?
Konteneryzacja? Sandboksing? Prywatność? Te słowa dla przeciętnego użytkownika nie znaczą kompletnie nic (no może ostatnie słowo coś znaczy, ale łatwo potrafi być gaszone zdaniem “ja nie mam nic do ukrycia”), bo ich nie rozumieją i poznawać nie zamierzają, bo to nie jest obszar ich zainteresowań.
Przeciętny użytkownik oczekuje smartfona, który zrobi ładne zdjęcia, da dostęp do aplikacji typu Facebook, Messenger, Instagram czy apka bankowa i to bez żadnych kombinacji. I te elementy zazwyczaj producenci ulepszają i tym sprzedają smartfony.

Już Nothing ma problem, aby sprzedać swojego nowego flagowca, bo podzespoły ma jak jakiś Xiaomi czy inny POCO kosztujący znacznie mniej, tylko nawet “entuzjaści technologii” nie potrafią zrozumieć, że wiele kosztów w Nothing generuje o wiele lepiej dopracowany i zoptymalizowany software, gdzie w Xiaomi optymalizacja jest chyba słowem nieznanym.
Fairphone w sumie to samo, ma kompletnie inaczej zaprojektowany hardware oparty o modułowość, zapewniają części zamienne oraz wsparcie na bardzo długie lata, a do tego próbują płacić fair pracownikom na całym łańcuchu i choć wielu pomyśli, że no fajne zalety, to koniec końców widzą. że ten sam procesor jest w telefonie tańszym o połowę (jakieś Xiaomi czy coś) i już Fairphone nie będzie na ich celowniku do zakupu

Funkcje prywatnościowe czy bezpieczeństwa mogą być realizowane w takim przypadku, ale musiałyby wymagać od użytkownika jak najmniejszego zaangażowania, a najlepiej ich braku, takim czymś może być zmiana DNS na dns0 z filtrami na złośliwe domeny.