F-Droid i zarządzanie aplikacjami

Cześć! Zainstalowałem sobie f-droida (nie znalazłem nigdzie tematu stricte poświęconego właśnie tej aplikacji, więc wybaczcie jeśli coś powielam) i zauważyłem, że w ustawieniach sklepu pod funkcją “Zarządzaj zainstalowanymi aplikacjami” widoczne mam aplikacje pobrane wcześniej za pomocą Google Play. No więc zaczynam się zastanawiać który sklep będzie mi teraz aktualizował te apki :slight_smile: Nie będzie to wchodziło w jakieś konflikty ze sobą? Z pozostałych rzeczy są jeszcze dwie. Dobra jest taka, że działa mi NewPipe (która to aplikacja jest objawieniem jakimś dla mnie), zła - że nie działa mi innerTune, którą chyba Arek polecał kiedyś. Bardzo przyjemna i minimalistyczna apka, niestety pojawia się tam jakiś błąd przy próbie uruchomienia treści i nic tam nie gra. Chyba jednak taka natura tych apek, że czasem będą działać a czasem nie.

1 Like

Google Play bardzo często próbuje wymusić aktualizacje i nadpisać aplikacje zainstalowane przez F-Droida ignorując fakt, że korzystasz z alternatywnego sklepu. Sytuacja niemal identyczna jak Windows działający w przekonaniu, że jest i będzie jedynym systemem na komputerze, więc przy aktualizacji usuwa resztę bootloaderów :sweat_smile:

To jest gra w kotka i myszkę z koncernem technologicznym – alternatywna działa, a potem Google wprowadza zmiany, które sprawiają, że przestaje. Kilka dni zajmuje autorowi naprawienie aplikacji – więc ostatecznie zaczyna działać, przestaje działać i tak w kółko…

Warto wiedzieć, że są dwie wersje tej aplikacji. Ta dostępna w F-Droid jest już porzucona, ale ktoś przejął inicjatywę i nadal się ją zajmuje. Spróbuj dodać repozytorium IzzyOnDroid – bo to tam opublikowany jest fork.

Rozważ również alternatywnego klienta F-Droida, tj. Droid-ify, który jest bardziej przejrzysty i zasadniczo działa lepiej niż oficjalna aplikacja F-Droid.

Hmmm, a to nie jest tak, że Android Cię przed tym ostrzega? Ja przynajmniej tak miałem.

W Androidzie istnieje mechanizm weryfikacji aplikacji oparty na certyfikatach. Gdy aplikacja instaluje inną aplikację z pliku (np. F-Droid) Android zapisuje certyfikat instalatora – wtedy w ustawieniach aplikacji możesz zobaczyć informacje o pochodzeniu zainstalowanej aplikacji.

System wyświetli ostrzeżenie lub całkowicie zablokuje instalację (w zależności od powagi kolizji) przy próbie zastąpienia takiej aplikacji inną, jeśli aplikacja-instalator ma inny certyfikat niż ten wcześniej zapisany w metadanych.

Google Play Store jest tutaj wyjątkiem, bo jest aplikacją systemową i może omijać te zabezpieczenia.

Z jednej strony zapewnia się, że nawet w przypadku problemów, Google Play nadal może zarządzać aplikacją. Z drugiej zaś generuje to w poście w/w problem walki między sklepami.

Dziękuję za odpowiedź, czekam w takim razie co przyniesie praktyka :smiley:

:heart: