Sam drukiem 3D zacząłem się trudzić niedawno. Myślałem o tym sprzęcie już jakiś czas temu, nawet miałem wybrany do zakupu model BambuLab. Finalnie jednak miesiąc temu zakupiłem drukarkę ELEGOO Centauri Carbon i jestem naprawdę zadowolony.
Póki co, jestem na etapie drukowania gotowych modeli z internetu, nie licząc modelu 3D samolotu Spitfire, który wykonałem w Blenderze kilka lat temu na studiach. Najbardziej podobają mi się różnego rodzaju pudełka, schowki, organizery, a także drobne zabawki i akcesoria.
Ja tak jak pisałem ostatnio na Fedi, kupię drukarkę jak mój przyszły dom będzie na tyle skończony żebym mógł ją wstawić, podłączyć do prądu i żeby na nią deszcz nie kapał. Na ten moment planuję że będzie to Prusa MK3, i robię już sobie listę rzeczy do wydrukowania.
@cichy1173 jak ostatnio z kumplem umieściliśmy kuleczkę na stateczku ze sterem (jednolitą kula 3d o fi większym niż wymiar okna). Jestem przekonany, że druk 3d daje mega zabawne możliwości w porównaniu do natryskarek ;). Fajna technologia. Dzięki niej świat być może stanie się bardziej różnorodny :) Czasem wyobrażam sobie jakieś gadżety do auta drukowane 3d
Wytrzymałość wydruku to parametr, który można kontrolować. Raz, że ten zależy od filamentu, dwa że w oprogramowaniu slicer dobiera się różne parametry wydruku, można zwiększyć np infill (wyraża się procentowo: 0% to całkowicie pusty model, 100% to model całkowicie lity), ale to też zwiększa koszty wydruku. Dodam, że upadku nie testowałem ale akcesorium wydaje się być wytrzymałe. No i co ważne, w razie uszkodzenia któregoś z elementów, można sobie takowy dodrukować (pudełko składa się z kilku oddzielnych elementów)