Druk 3D - temat zbiorczy

Otwieram kolejny temat zbiorczy.

Sam drukiem 3D zacząłem się trudzić niedawno. Myślałem o tym sprzęcie już jakiś czas temu, nawet miałem wybrany do zakupu model BambuLab. Finalnie jednak miesiąc temu zakupiłem drukarkę ELEGOO Centauri Carbon i jestem naprawdę zadowolony.

Póki co, jestem na etapie drukowania gotowych modeli z internetu, nie licząc modelu 3D samolotu Spitfire, który wykonałem w Blenderze kilka lat temu na studiach. Najbardziej podobają mi się różnego rodzaju pudełka, schowki, organizery, a także drobne zabawki i akcesoria.

A jak sprawa wygląda u Was? Jakie macie drukarki? Co lubicie drukować? Z jakiego filamentu chętnie korzystacie?

2 Likes

@cichy1173 u mnie max to klej na goronco. taki z pistola. xD

@cichy1173 przymierzam się do Bambu acz muszę najpierw uporządkować przestrzeń fizyczną

Ja tak jak pisałem ostatnio na Fedi, kupię drukarkę jak mój przyszły dom będzie na tyle skończony żebym mógł ją wstawić, podłączyć do prądu i żeby na nią deszcz nie kapał. Na ten moment planuję że będzie to Prusa MK3, i robię już sobie listę rzeczy do wydrukowania.

@gamerposter @cichy1173 wikol najlepszy 🙂

@cichy1173 jak ostatnio z kumplem umieściliśmy kuleczkę na stateczku ze sterem (jednolitą kula 3d o fi większym niż wymiar okna). Jestem przekonany, że druk 3d daje mega zabawne możliwości w porównaniu do natryskarek ;). Fajna technologia. Dzięki niej świat być może stanie się bardziej różnorodny :) Czasem wyobrażam sobie jakieś gadżety do auta drukowane 3d

@cichy1173 jak z wytrzymałością takich pudełek na upadek z biurka? Kiedy jest załadowane bateriami, nie łamię się?

Wytrzymałość wydruku to parametr, który można kontrolować. Raz, że ten zależy od filamentu, dwa że w oprogramowaniu slicer dobiera się różne parametry wydruku, można zwiększyć np infill (wyraża się procentowo: 0% to całkowicie pusty model, 100% to model całkowicie lity), ale to też zwiększa koszty wydruku. Dodam, że upadku nie testowałem ale akcesorium wydaje się być wytrzymałe. No i co ważne, w razie uszkodzenia któregoś z elementów, można sobie takowy dodrukować (pudełko składa się z kilku oddzielnych elementów)

1 Like