Dark pattern w banerze ciasteczek

Spotkaliście się kiedyś z takim manipulacyjnym banerem?
Link do polityki prywatności oczywiśćie nie reaguje na kliknięcie.
Anonimowa sesja ma nadawany ID.
Scrypty facebooka, Google tag manager, google maps itp aktywne od razu.

Oczywiście użyłem rozszerzenia Rentgen i za radą ICD wysmarowałem maila do administratora danych z pytaniami.

Jak odpiszą to dam znać.

Ktoś z Was widział wcześniej podobny baner?

Pierwszy raz coś takiego widzę.
Podzielisz się linkiem do strony - jeśli to nie problem?

Linku podać nie mogę.

Jeśli masz chorego zwierzaka to polecam poszukać pomocy u największych sieci weterynaryjnych w Polsce. Mojemu kotu pomogli, nie żyje od dwóch lat.

https://grupaluxvet.pl/

Z tego co widzę, to jest sieć placówek weterynaryjnych, a nie jeden gabinet, więc Twoje doświadczenia między poszczególnymi lokalizacjami mogą się naprawdę mocno różnić. Opinia o jednej nie powinna przekładać się automatycznie na całą sieć.

Ponadto, strony internetowe są zazwyczaj obsługiwana przez zewnętrzne firmy albo dział IT, i jej jakość zupełnie nie jest związana z kompetencjami lekarzy weterynarii pracujących w gabinecie. Weterynarze leczą zwierzęta, a nie kodują strony.

2 Likes

Odnalazłem skąd pochodzi baner: https://hu-manity.co/

1 Like

Tam polityka prywatności otwiera się poprawnie. Podejrzewam, że osoba wdrażająca baner na stronie weterynarza nie wypełniła jakiegoś inputa z linkiem do polityki prywatności, dlatego pojawia się button bez linku.

I nie zaimplementowała ładowania skryptów po wyrażeniu zgody

Spoko, to były tylko wskazówki. Nigdy nie miałem bezpośredniej styczności z żadną placówką należącą do tej grupy.

Strony poszczegółnych placówek należących do sieci wydają się mieć normalne banery.

Wow, jak dla mnie to absolutnie obrzydliwa strona. Korpo-pieprzenie o etyce i prywatności.

Co więcej “Powered by AI”

Tak, widziałam na paru stronach takie bannery i uważam, że są totalnie nieczytelne. Ten, kto go wymyślił, powinien smażyć się w piekle.

5 Likes