Hej dobrzy ludzie!
Dysponuję starym ThinkPadem 600E z 1999 r. i dotychczas odpalałem na nim Slitaza oraz serwerowego Debiana. Szukam lżejszej dystrybucji z GUI, znalazłem HaikuOS, czy ktoś miał okazję testować?
Hej dobrzy ludzie!
Dysponuję starym ThinkPadem 600E z 1999 r. i dotychczas odpalałem na nim Slitaza oraz serwerowego Debiana. Szukam lżejszej dystrybucji z GUI, znalazłem HaikuOS, czy ktoś miał okazję testować?
Zależy, do czego chcesz użyć ten sprzęt
Jako daily driver na parę dni
Jak minie te parę dni to akurat skończy się bootować xD
Niekoniecznie
Obecnie to jest około 2 min
Nieśmiertelny thinkpad
Emacs na pewno ruszy :3 Więc wbudowane w niego gierki również, może warto obczaić M-x tetris na kompie z poprzedniego milenium
Czas instalacji: bardzo długa instalacja, zajmująca około 1 h
System wydaje się być dobrą opcją, aczkolwiek należy wiedzieć, co zainstalować, aby otrzymać działające środowisko graficzne. Np. instalacja paczki ze środowiskiem graficznym, nie oznacza, że zainstaluje się libinput
, itd.
Czas instalacji: 3 min
Bardzo stara wersja distra, nie działa ethernet na starcie, działają Xy, instalacja banalnie prosta. Nie próbowałem instalować grafiki, ale tryb graficzny działał jedynie w 800x600 24 bit. Wspiera tylko ext3.
Czas instalacji: 5 min
Stara wersja distra, system przychodzi z niedziałającymi x-ami, z powodu braku sterowników do karty Neomagic. Aby zainstalować system z poziomu środowiska graficznego, należy zainstalować paczkę hardware-thinkpad-600e
, która instaluje 4 pakiety:
linux-acpi
, linux-mwave
, tp_smapi
oraz xorg-xf86-video-neomagic
. Po instalacji wystarczy uruchomić startx
, odpalić graficzny instalator. W paru krokach mamy gotowy system. Po uruchomieniu systemu już z dysku mamy tylko środowisko tekstowe zatem należy powtórzyć kroki z instalacją hardware-thinkpad-600e
, zrobić reboot i gotowe. Grafika działa w pełni z obsługą 24 bit na maksymalnej rozdziałce 1024x768. Z uwagi na szybką instalację, być może to jest dobry punkt startowy do wykonania upgrade’u (do najnowszej tegorocznej wersji) opisywanego tutaj: https://doc.slitaz.org/relnotes#from-40-to-50.
Po instalacji można zrobić tazpkg recharge
oraz tazpkg up
w celu aktualizacji paczek.
Aktualna wersja tego distra z tego roku, testowałem rolling
oraz stable
release. Niestety wywala się kiedy startuję instalację przez slitaz-installer
oraz nie znalazłem logów ani w dsmeg
, ani w /var/log
(żeby sprawdzić co może być tego przyczyną). Problem powstaje niezależnie czy mamy uruchomione środowisko graficzne, czy tryb tekstowy. Planuję napisać zapytanie na forum twórców.
Czas instalacji: Ponad 2 h (instalator podłączony do internetu)
System udało się zainstalować, jest on oparty o najnowszego Debiana 12 Bookworm. Niestety cały system bootuje się zbyt długo, ma problemy z obsługą grafiki, nie próbowałem doinstalowywać sterów.
Podczas bootowania przywitał mnie następujący error, raczej coś prostego do ogarnięcia, nie testowałem dalej:
Bootwanie trwało całkiem długo, obecna wersja jest oparta o testowanego wcześniej Antixa, więc dalsze testy porzuciłem.
Długie bootowanie, odpaliło się środowisko graficzne, ale w 1024x768 16 bit. Nie udało się odpalić instalatora.
Działa, całkiem szybko się buduje, podobnie jak przy antixie, trzeba wiedzieć co sobie doinstalować:
Ok teraz postaw serwer Minecrafta, otwieraj port i mamy “Internet. Czas Grać!”
Na razie zainstalowałem chocolate-doom
oraz freedom
A może React OS?
Spoko tylko to nie linux, chcemy w wolnym czasie wypróbować Tiny Core Linux albo zgłębić Antixa