Co kupić do backupów?

Szukam dysków 3,5" 12TB+, co polecacie? Nie zależy mi na serwerach NAS itd na ten moment, może kiedyś. Chcę mieć dwa dyski w niezależnych kieszeniach i robić backup backupów na półkę (offsite backup).

Moje topki na razie to:

Najważniejsze żeby były CMR a nie SMR.

Ja mam w tym momencie jeden Seagate Ironwolf, jeden WD Red Pro, i dwa HGST.

Na oku mam kupienie dysków stąd: https://datablocks.dev/, jak w końcu kupię to zdam relację :slight_smile:

To już wiem, plus model WD Red Plus 12TB WD120EFGX ma jescze powietrze zamiast helu, więc jak na backupy na półkę to będzie lepszy wybór.

Wygląda jakby sprzedawali refubrished? Dwa razy tyle TB za tę samą cenę :thinking:

Na stronie każdego produktu tłumaczą pochodzenie swoich dysków:

"Explanation White Label Hard Drives

A White Label hard drive is a disk that has been returned to the Original Equipment Manufacturer (OEM) factory, for example by a hyperscaler (e.g., HP Enterprise), and typically has zero operating hours and is 100% error-free. White Label drives can contain scratches or small dents. White Label hard drives undergo thorough checks at the factory, come without branding, and are sealed."

1 Like

A to jestem ciekaw, jak to wypadnie. Obecnie szukam dysków pod kluczowe dane więc wolę brand-new. Trzymam kciuki!